ИЗ НАШЕГ УГЛА: УКРАЈИНСКИ СЦЕНАРИО НЕЋЕ ПРОЋИ У СРБИЈИ?

Током 2018. године Запад неће битније “иритирати“ власт у Србији, али ће вршити одређене притиске током “проласка“ кроз евроунијатско поглавље 30, пре свега, у вези сарадње са Русијом и динамиком дијалога са Приштином. Интерес Запада је пуна контрола Балкана, како војна, тако и економска, тако да је “украјински сценарио“ који предвиђају за Србију поједини аналитичари мало вероватан.

“Запад увелико за Србију спрема ‘украјински сценарио’ и планира да нам после Косова и Метохије отме и Рашку област, односно Санџак, али и Војводину“, каже за агенцију “Спутњик“ историчар др Чедомир Антић, уз напомену да уочава посебне сепаратистичке тежње др Сулејмана Угљанина и Ненада Чанка.

У овом часу, политичке снаге у Србији имају подршку балканских суседа, пре свега Румуније, Бугарске, Грчке, рачунајући и  Црну Гору, као и Мађарску. Постоје одређене тензије са Хрватском и Македонијом које фаворизују Косово, али  реално гледано, из окружења не прети опасност за Србију са “црвеним алармом“.

Реалполитика нам показује да је Србија фактор стабилности Балкана и то знају и ЕУ, САД, НАТО, али и Русија. Са друге стране, Србија нема опозицију која има критичну масу за промене, нити  има ауторитет који би био кадар да с власти збаци владајућу коалицију СНС – СПС и изабраног председника Србије Александра Вучића.

Србија неће “горети“ због Угљанина или Чанка без обзира на њихове регионалне амбиције. Зар није већ свима јасно да они немају политичку снагу? Дрго, такав сценарио у Војводини неће  дозволити Мађарска, а у Санџаку Црна Гора, које би и саме постале жртве немира. За очекивати је да Турска, која јача односе са Србијом и има добре односе са Русијом буде гарант стабилног Санџака и “мира“ у Босни и Херцеговини.

Турска зна да јачање геополитичких позиција најлакше може остварити преко економије и јачања саобраћајне инфраструктуре. Са друге стране, нема ништа ни од пароле “Војводина-Каталонија“. Па ни у Каталонији није дошло до промена.

У 2018. године неће бити цртањa нових граница на Балкану, јер су виши интереси САД, Русије и Кине усмерени на друге делове света. Кина као моћна светска сила која има свој “Пут свиле“ биће “фактор стабилности“ на Балкану, а посебно у Србији.

Позиција председника Србије Александра Вучића као миротворца на Балкану значајна је и за политички  Запад, као и за Исток. По “домино стратегији“ више би Македонци, Косовари и Бошњаци требали да се плаше “украјинског сценарија“, него Срби. Да би се “запалила“ Србија прво би требале да плану Македонија, Косово и БиХ.

Нема потребе да политички аналитичари стварају неспокој. Грађанског сукоба у Србији неће бити, јер нема толико снажних политичких тензија, нити постоји социјална критчна енергија која би то могла да изведе. Могући су ексцеси изворног карактера, али не и грађански сукоби. До озбиљнијих сукоба би могло да дође уколико би власт у Србији признала Косово као  државу или се оградила од Републике Српске што није реално.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: