ПОЛИТИЧКО НАСИЉЕ: ОРУЖЈЕ ЗА ОСВАЈАЊЕ ВЛАСТИ

FOTO Oružje za osvajanje vlastiПолитика је професија где странаке на сваки начин употребљавају “арсенал“ убеђивања и застрашивања, уз велики публицитет, који је главно оружје за освајање или одржaвање на власти. Што је већа институционална неуређеност, више се испољава “слободна воља“ политичких олигархија. На тај начин долази до афирмације облика политичког насиља.

Политичко насиље није изум слабих демократија. Оно је присутно и код традиционалних демократских система који брзо прелазе у облике ауторитарности. Социјално и друштвено конфликтне заједнице на политичкој сцени добијају агресивне политичке структуре.

Треба имати у виду да се политичка агресивност налази у бенигним политичким програмима, кампањама страначких првака који бећавају промену друштва или заштиту народа у кризним ситуацијама. Посредно, политичко насиље или контролисану ауторитарност имале су СПС и СРС које су као своју опозицију имале протестима наклоњени СПО или “заверничку“ политику ДС.

После 2000. године наступа страначко насиље, односно монополизација власти, прво коалиције ДОС-а која је довела до кризе и политичког убиства тадашњег председника Владе Србије, а затим и  политичке ароганције коју је створила ДС са својим коалиционим партнерима. Као својеврсни одговор на такво стање основан је СНС.

Данас је Србија у дефициту са опозицијом, што је довело до партијског једноумља. Некада је политичко насиље и вербални сукоб био оличен у лидеру СРС др Војиславу Шешељу, а данас у лидеру “Двери“ Бошку Обрадовићу. Сведоци смо употребе увредљивих речи опозиције у парламенту и јавној сфери, а онда долазе и појавни облици физичког насиља, што може као одговор да доведе до државне репресије.

У почетку све изгледа безазлено, а поседице страначких сукоба могу бити веома тешке. Почиње од малих увреда, медијских ратова сукоба партијског чланства до обрачуна посланика власти и опозције у институцијама и на јавним местима. Недостак међусобне толеранције и  појавни облици ароганције власти и агресивности опозиције доводе до нужних конфликата.

Својеврсну “политичку параду“ подржавају медији, посебно таблоиди, који се “хране“ инцидентима на политичкој сцени Србије. И тако све у круг.

 

Пише: Томислав Кресовић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: