ГЕОПОЛИТИКА БАЛКАНА: ЧИЈИ ЈЕ “ЏОКЕР“ БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ?

FOTO Čiji je džoker Bakir IzetbegovićНедавна посета Београду тројице чланова Председништва БиХ остаће упамћена по завршној конференцији за медије. У име Председништва БиХ говорио је Драган Човић, али Бакир Изетбеговић није одолео да на самом крају конференције “упадне“ у реч свом колеги са образложењем да “мора нешто да појасни“.

Укратко, Бакирово “појашњење“ своди се на лични став да се спољна политика у БиХ води искључиво у Сарајеву, а да ће се само узимати у обзир ставови суседних земаља и ЕУ. Зашто  препредени Изетбеговић није поменуо званични Вашингтон и Анкару можемо само да нагађамо, али оно нашта треба обратити пажњу су управо ова два центра политичке моћи и њихов утицај на дешавања у БиХ.

Бакир Изетбеговић тренутно води знатно тврђу исламску политику него што је то актуелни неоотомаски  интерес Турске на Балкану. Чињеница је да турски председниик Реџеп Тајип Ердоган посматра БиХ, Рашку област, Косово и Македонију као део националних, економских и верских интереса, али не на начин како би то хтео Бакир Изетбеговић, по цену сукоба Турске са хришћанским просторима Балкана и ЕУ. То доказује и Ердоганово обраћање грађанима Новог Пазара када је истакао да жели у Србији да влада јединство, слога и да буде земља просперитета, те да је Турска спремна на сарадњу са Србијом на сваком пољу и у свим сферама.

Бакирова изјава да је његов бабо Алија оставио Ердогану Босну у аманет, јер је у њему препознао будућег јаког лидера, делује најблаже речено детињасто, јер у то време само неко са Нострадамусовим способностима би могао тако да типује у некој политичкој кладионици.

Ако би детаљно анализирали, постоје извесне политичке сличности између Алије Изетбеговића и турског предсендика Реџепа Тајипа Ердогана. После војног пуча 1980. године, Ердоган је са већином следбеника Неџмедина Ербакана прешао у исламистичку Партију благостања. Постао је председник локалног одбора партије за Бејоглу 1984, а 1985. године је постао председник истанбулског градског одбора. Са друге стране, аутор “Исламске декларације“ Алија Изетбеговић  је 1983. године са својим следбеницима суђен за подривање уставног поретка СФРЈ.

Без обзира на све сличности и разлике Алије Изетбеговића и Реџепа Тајипа Ердогана, Бакирове изјаве су доливање “уља на ватру“ и потребе да се јавности стави до знања како је званичној Анкари БиХ важнија од глобалних турских интереса на Балкану, рачунајући ту и шире економске везе са Србијом. Побољшање политичких и економских веза Турске и Русије, али и Турске и Србије  очигледно смета Бакиру Изетбеговћу. Због тога сада покушава да увуче турског председника у његове политичке игре и интересе. У праву је председник Републике Српске Милорад Додик када каже да Бакир Изетбеговић Ердогану може да даје на чување само оно што је катастарско власништво његове породице.

Оно што ствара много већу забринутост јесте извештај Атлантског савета САД под називом “Балкан напред – Нова америчка стратегија за регион“ у којем се између осталог предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у Југоисточној Европи, “историјско помирење“ са Србијом, као и обнављање репутације САД као “истинског посредника“. Уочљив је и ангажман високог представника Стејт департмента Хојта Брајана Јиа који је познат по свом ставу да треба редефинисати партнерства на Балкану.

Посебну зебњу ствара све присутнија прича да су Американци намерени да у Брчком изграде велику војну базу, што представља најопаснији наум за цепање Републике Српске. Будући да геоплолитички потези Вашингтона иду у том правцу, не треба никога да чуди зашто Бакир Изетбеговић све време држи под “ручном кочницом“ интегративне процесе на Балкану, укључујући ту економску сарадњу са Србијом и свима тако потребно помирење.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: