ГЕОПОЛИТИКА: БАЛКАН ВЕЛИКА ВОЈНА ЗОНА САД

FOTO Balkan velika vojna zona SADСједињене Америчке Државе су војно присутне на Балкану, односно у БиХ на основу Дејтонског споразума, на Косову и Метохији, као и у Македонији. Додатно САД ће војно бити лоциране и у Црној Гори.

Поред тога, САД су већ поставиле своје моћне радаре на планини Копаоник у граничном подручју према Косову, а имају јаке базе у Румунији и делом у Бугарској. Војно присуство у некој  држави, по неписаном правилу, представља високи степен утицаја који је претходо пратио дипломатију и  “обраду“ влада држава Балкана.

САД  Балкан сагледавају као своју велику војну базу која је у функцији геополитичког одвраћања Русије и држања под контролом балканских сукобљених и економски ослабљених народа и држава. Тако ће, по свему судећи, заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји бити политички “изасланик“ САД на Балкану, са новом позицијом амбасадора САД у Македонији. Преко Македоније САД ће управљати процесима  у тој  држави, на Косову и Метохији, али ће  контролисати и Црну Гору и “посматрати“ Србију и Републику Српску и њене односе са Руском Федерацијом.

Амбициозни дипломата Хојт Брајан Ји поручује да САД намеравају да остану на Балкану не због алтруистичког инстинкта, већ зато што је важно да Балкан успе да постане просперитетно место. Утешна је логика да ће Балкан постати просперитетан регион Европе са јаком америчком “војном чизмом“. Присуство војске САД на Балкану је само потврда јачања војне моћи, а да ће тзв. “мека моћ“ бити само допуна која ће превасходно ићи преко ЕУ, уз притисак на енергетску политику.

САД  преко Балкана желе пуну контролу над ЕУ, уз непрестано држање Русије на “нишану“. Дипломата Хојт Брајан Ји још каже: “Ми желимо да будемо добар партнер земаљама региона, али и ЕУ“.

Бити “добар партнер“ подразумева да ће ЕУ бити протекторално дефинисана са потребом да за  своју политику тражи одобрење од САД. Веома је провидна констатација Хојта Брајана Јиа која гласи: “Помоћи ћемо где смо пожељни и верујемо да постоји улога за сад, да можемо да дамо позитиван допринос и то ћемо радити“.

У тој изјави “пожељност“ је сувишна, јер ће САД бити директно увезане у интересе свих држава на Балкану и имати јак утицај на готово све владе у региону. Тамо где су војне снаге САД ту су и њихови  “национални интереси“, а то значи битан губитак суверености држава Балкана и наставак “топло-хладног“ рата Запада са Русијом.

 

Пише: Томислав Кресовић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: