ИЗ НАШЕГ УГЛА: ПРАВНИЦИ НА ЧЕЛУ ЕВРОПСКИХ ДРЖАВА 

FOTO Pravnici na čelu evropskih državaЗанимљиво је питање да ли успешност вођења неке владе или државе зависи од школске спреме или је у питању само предрасуда?

Вековна искуства показују да бити вођа једног народа или владе није директно (по)везано са формалним образовањем , али се формално образовање  тражи  као политички предуслов у  вршењу државаних функција. Кнез Милош  је био даровити народни вођа, такорећи државник, иако није имао формално  образовање. Политичар, државник и председник више влада Никола Пашић је био по струци инженер. Милан Стојадиновић  је био успешни премијер Краљевине Југославије као доктор економских наука и врсни познавалац финансија.

У Брозово време високе политичке фунције су добијане успоном у Савезу комуниста Југославије. Повод за ову тему је мало “детективско“ истраживање корисника друштвене мреже Редита,  картографа који је направио табелу са занимањима и дипломама премијера у Европи. По тој    анализи најчешће занимање међу њима јесте правник (Шпанија, Португал, Швајцарска, Белгија, Данска, Русија, Пољска, Словенија, Мађарска, Чешка, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина и Црна Гора). Србија је, поред Летоније, једина земља која на челу владе има човека из области маркетинга и менаџмента. Премијер Француске је дипломирани филозоф, премијер Холандије историчар, док су на на челу извршне власти Немачке и Румуније физичари. Интересантно је да премијер Шведске нема диплому, док је премијер Италије једини са факултетом политичких наука

Када се анализира школска спрема премијера и председника Србије стање ствари показује да је некадашњи председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић био правник. На челу владе у Милошевићево време најдуже се одржао економиста Мирко Маријановић. Нова власт након 2000. година  имала је за премијера доктора филозофије Зорана Ђинђића. Председник Србије је био правник Милан Милутиновић.

После убиства премијера др Зорана Ђинђића премијер Србије је био економиста Зоран Живковић. На  изборима 2004. године нови председник Србије постаје психолог Борис Тадић, а премијер је правник др Војислав Коштуница. Председнички избори 2012.  године обележили су победу Томислава Николића са дипломом менаџмента, а премијер  је политиколог Ивица Дачић.

После избора 2014.  године премијер постаје правник Александар Вучић, који 2017. године, вољом грађана постаје председник Србије, а на његово место долази Ана Брнабић са факултетском дипломом за маркетинг и менаџемнт. Европске владе и државе даље традиционално воде правници са убеђењем да су вешти у вођењу државних послова, односно да  најбоље знају како функционише правни систем.

 

Пише: Томислав Кресовић

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: