ИЗ НАШЕГ УГЛА: СВЕТОМ ВЛАДА ПОЛИТИЧКА НЕОДГОВОРНОСТ

FOTO Svetom vlada politička neodgovornost (1)Раширено схватање да је политичка одговорност у жижи јавности само на почетку и на истеку мандата изабране власти није последица незнања, већ праксе да је политика једно нерегулисано подручје привилеговано неограниченим личним слободама и подложно неодговорном понашању политичара.

На интернету се још увек могу наћи изјаве политичара који апелују да су им колеге прилично неодговорне. Још увек се у јавности помиње порука некадашњег потпредседника Владе Хрватске Боже Петрова: “Време је да Хрватска престане да буде талац прошлости и подела које намећу неодговорни политичари и на тим поделама паразитирају“. Српска листа са Косова и Метохије је својевремено саопштила да је један истакнути опозициони лидер показао, позивањем сународника да не учествују у унутрашњем дијалогу о статусу јужне српске покрајине, невиђен ниво политичке и националне неодговорности.

Тако долазимо до дефиниције да је политичка одговорност заправо ослобођена сваке личне кривице политичара за политичке потезе које је учинио током опозиционарења или обављања високих државних функција. Мандат политичара може бити измерен само успехом медијске пропаганде и резултатима које је приказао својим бирачима.

Уколико би анализирали политичке афере које су потресале нашу политичку сцену лако бисмо увидели да је питање одговорности политичара непредвидиво. Актери сличних афера неће једнако поднети терет одговорности.  Док jeдни прођу “ко боси по трњу“, неки други ће чак бити награђени. У домаћој политичкој пракси било је случајева када су високи државни функционери под притиском јавности морали да подносе оставке. До тог чина, свакако, не долази да би се политичар ослободио мучне дужности, због личног неуспеха, већ да се изнете јавне оцене не би генерализовале на владајућу већину.

Дакле, политичар који је високо рангиран у власти избећи ће своју одговорност уколико успе да одржи поверење својих гласача, да их убеди у исправност и легитимност својих поступака. Зато ће се искусан политичар свим силама борити да не створи у јавности лош утисак како гласачи не би посумњали да нешто није у реду.

Међутим није све тако једноставно. Ако је политичка одговорност непредвидива, то не значи да политичара у једном тренутку неће стићи кривична одговорност. Обавеза суда је да издржи све притиске јавности и медија, а исправност судске одлуке често је праћена протоком времена. Уколико суд не издржи политичке притиске често долази до застаревања случаја и неодговорни политичар на неки начин опере своју професионалну каријеру.

Када посматрамо како властодршци великих светских сила беже од политичке, па и од друштвене одговорности, уочићемо јединствени политички парадокс. Без обзира на технолошку развијеност и на истицање значаја поштовања људских права и заштите животне средине, лидери супермоћних држава не разликују се много од племенских поглавица.

Ратови, економске кризе, такмичење у наоружавању, распиривање национализама и сукобљавање религија, медијска демонизација непријатеља и трагање за “жртвеним јарцем“ честа су оправдања за прогоне и милионске жртве. Кривци таквих непочинстава спавају мирне савести и у својим луксузним кабинетима остварују своје болесне мотиве. Тако долазимо до сурове истине – масе су жртве, а носиоци зла ослобођени сваке одговорности за кемтрејлс, сеизмичко оружје, ХАРП технологију, хидрогенске бомбе и сву страву и ужас произведену у њиховој друштвено недговорној индустрији којом нас држе у покорности.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: