ИЗ НАШЕГ УГЛА: КОСОВСКИ ЧВОР КОЧИ ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ

FOTO Kosovski čvor koči evrointegracijeKако сада ствари стоје Европска унија неће дозволити да Србија постане пуноправна чланица без “правно обавезујућег документа на крају процеса нормализације односа са Приштином“. Председник Александар Вучић напомиње на упозорење из ЕУ и подсећа на поруке притиска које дословно гласе: “Морате да извршите нормализацију стања“, и каже да: “Како год да се то тумачи, то је оно што ЕУ од нас очекује“.

Ове речи само указују да се сада ради на политичкој и економској обради власти у Србији. Врше се дипломатски притисци да се Србија што пре одлучи да правно дефинише своје односе са Приштином да би била близу уласка у ЕУ. Заправо, Србији се нуди чланство у ЕУ путем уцена, што по много чему подсећа на преговоре из Рамбујеа по принципу “узми или остави“.

Политичка власт у Србији, рачунајући ту и позицију садашње и будућих влада Србије, као и садашњег и будућег председника после 2022. године, не сме да буде “жртвована“ или да попусти под притисцима лобиста за Косово, јер таква политика отвора врата националном раздору са несагледивим последицама.

У наредном периоду треба очекивати притиске на Владу Србије, председника Вучића, као и на  националне институције, попут САНУ и СПЦ, и то уз помоћ унутрашњих фактора који ће извршавати упутства ЕУ и  отворити питање промене Устава. На тај начин опет ћемо одшкринути врата протекторалном положају, као у време Недићеве власти током Другог светског рата.

Злокобним сценаријом предвиђене су унутрашње поделе, како у народу, тако и на политичкој сцени – са маркираним питањем ко је “за“, а ко “против“ признања независног Косова. Могуће је да дође и до поларизације унутар власти у Србији око уцена ЕУ о “правно обавезујућем  документу“, али и да опозиција, пре свега оне партије које су од 2001. године биле на проевропском курсу, сада постану носиоци политике прихватња правно дефинисаног докумета којим се Србија одриче својих права на Косову и Метохији.

САД, али и Велика Британија и Немачка виде балканску “завршницу“ управо на Косову. Политички куриозитет је то што се од Србије очекује да сама себе ампутира, а као награду ће добити столицу у ЕУ. Немачка је 1989. године доживела уједињење, Велика Британија иступа из ЕУ својом вољом, а САД страшним политичким притисцима на мале државе одржава своју доминацију над Балканом.

Влади Србије се нуди да поништи сама себе, своје интересе и националну историју, да се дистанцира од свог народа на један понижавајући начин. За ову политику се већ лобира међу  утицајним ителектуалцима, уметницима, али и политичким лидерима у власти и опозици. Запад посебно много очекује од актуелног председника Србије. Будући да све то излази из његовог мандата, морала и личне одговорности, најбоље решење је референдум.

 

Пише: Томислав Кресовић    

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: