ПРЕСУДА РАТКУ МЛАДИЋУ: ОДИСЕЈА СРПСКЕ НЕСРЕЋЕ

FOTO Odiseja srpske nesrećeКод куће је генерал Ратко Младић симбол борбе малог народа који је 1992. године стао пред нову геополитику и намеру бахатих моћника да завладају светом. Занимљиво је да га дојучерашњи непријатељи и комшије Бошњаци виде као симбол српског народа, само на крајње негативан начин.

Писац и публициста Нихад Крупић сматра да је двесто година српски народ производио крволоке, а Ратко Младић је најгори од свих. “Ти крволоци су инструмент који функционише по шаблону да увек у босанском муслиману види некакву претњу физичком опстанку, чак и када су их процентуално двоструко надмашивали. Анализирајући мотиве српског злочина у Босни и Херцеговини долазимо до необориве чињенице да Срби имају столетни проблем раздвајања добра од зла, части од срамоте, истине од лажи, херојства од кукавичлука“, пише у Крупићевом есеју натопљеном мржњом, бесмислицама и предрасудама.

Дакле, генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу није суђено као појединцу, нити чак као команданту војске, већ као представнику геноцидног народа који треба осудити по сваку цену. Зато је Младић на Западу приказан као балкански крвник, симбол зла, геноцида и етничког чишћења.

Западна штампа га описује као човека који није свестан своје кривице. “Дојче веле“ анализира: “Он и даље верује у ‘праведну националну ствар’ и себе види као ‘заштитника свог народа’ од ‘Турака’. У многобројним документима Турцима назива десетине хиљада убијених жтртва – мучених и убијених муслимана“.

Кривица генерала Ратка Младића је, заправо, у томе што се дрзнуо да стане на чело једног малог народа којег су као предјело покушале да “поједу“ западне силе  како би остварилe своје крупне геополитичке интересе.У “босански лонац“ су потрпали све народе и народности које су ту затекли. А онда је несрећа у том лонцу толико почела да кључа, да су морали да га хладе у Дејтону. Као коштица у грлу западних редитеља зла нашао се и несрећни генерал Ратко Младић.

Од 1996, па све до 2011. године, када је ухапшен, Запад је правио медијску хајку и политички прогањао команданта босанских Срба генера Ратко Младића, а у Србији је владала фама да су га чувале све власти, како социјалисти, тако и утицајни “досовци“. Повремено су се појављивале информације о томе где се налази, па је тако “Њу Јорк Тајмс“ објавио да живи у једном београдском солитеру. Истовремено, домаћи медији су га повезивали са страдањем стражара топчидерске касарне где се, наводно, крио неколико година.

Комплетно суђење, пресуда и здравствени третман који има болесни генерал Ратко Младић показује да је хашка душегупка намењена само босанским Србима. У праву је адвокат Тома Фила када каже: “Немојте да се заносимо и да мислимо да имамо велики углед код њих. Ми га немамо. Можда ћемо га једног дана имати, али сада га немамо. Никога не интересује неки мртав Србин. То је оно што морамо да разумемо и полако да радимо на промени имиџа Србије“.

Остаје оторено питање да ли ће западне силе икада моћи да намире своје апетите на Балкану и да током своје прождрљиве гозбе оставе Србе на миру? Од Принциповог хица у Фердинанда, па наовамо изгледа да западњаке жуља незгодан камичак у ципели. То доказују и речи некадашњег директора бечког дневника “Ди Пресе“ и директора Међународног Института за штампу Јохана Фрица: “Уосталом, босански Срби су за нас увек били и остали само банда разбојника и убица“.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: