ПОЛИТИЧКО НАСИЉЕ: БАЛКАНСКЕ ЗЕМЉЕ ПОД ПАТРОНАТОМ ЗАПАДА

FOTO Balkanske zemlje pod patronatom Zapada (1)Сукоби на Балкану увек су били зачињени интересима великих и моћних који су одмеравали своје снаге. Велики су користили “меку моћ“ да заваде народе и државе, а онда су их на свој начин контролисали, односно држали у протекторалном статусу.

Интереси моћних држава на Балкану увек су доприносили распламсавању унутрашњих сукоба и стварању  политичких, али и етничких деоба и утицали на економско слабљење држава. Сви политички преврати и етничи конфликти увек су били упаковани у целофан “у име демократије и грађанских слобода“.

Амерички аналитичар Данијел Сервер у најновијем издању часописа Савета за међународне односе износи свој став да председник САД Доналд Трамп треба да буде одлучнији у проналажењу решења за очување мира и стабилности на Балкану. По Серверу америчко мешање у политичке прилике на Балкану је превасходно због утицаја Русије на Македонију, Србију и Републику Српску, што се одражава и на успоравање процеса европских интеграција.

Занимљиво је да Сервер не предвиђа нови велики рат на подручју Западног Балкана, али не искључује могућност да може да дође до насиља у режији албанских, македонских и српских екстремиста, који би, по његовом мишљењу, могли да доведу до новог таласа етничког чишћења, злочина против човечности, померања граница, даље исламске радикализације, као и колапса постојећих институција у региону.

Не треба заборавити да је Данијел Сервер бивши припадник ЦИА, а позната је изрека “једном шпијун, увек шпијун“. Зато са дозом опреза треба прихватати сваки његов јавни иступ.  “Русија ће учинити апсолутно све што може да спречи улазак Македоније у НАТО, као што се борила против уласка Црне Горе у НАТО, док ће у Републици Српској предузети све што буде могла да Милорад Додик никада не прихвати ни један предлог за уставну консолидацију Босне и Херцеговине“, поручује Сервер.

Јасно се може видети да званични Вашингтон Балкан види као своју интересну геополитичку зону коју ће и надаље притискати на сваки начин не би ли успео да неутралише руски утицај, а самим тим балканске земље увуче у евроатлнтске интеграције.

На терену су већ узбуњени оперативци свих утицајних светских обавештајних служби. На истом задатку су западне дипломате, медији под контролом САД, невладин сектор и “слободни стрелци“.  Балканским државама се, овога пута преко Данијела Сервера, шаље порука да буду што даље од руских интереса и предлаже именовање специјалног изасланика за Западни Балкан . Његов задатак би био да доноси процене успеха у спровођењу мировних споразума у Босни и Херцеговини и на Косову, као и да даје конкретне препоруке за даљу америчку политику решавања садашњег застоја у југоисточној Европи.

Дакле, сада иза “димне завесе“ долазе предлози за именовање званичног протектора за Западни Балкан који ће контролисати регион, али и утицати на унутрашњу и спољну политику балканских држава. На том путу америчка “парна машина“ неће штедети политичке каријере шефова држава и влада, нити министре који се дрзну да искоче из прецизно дефинисаног политичког софтвера.

Наравно, не треба узимати  “здраво за готово“ све оно што америчка пропаганда сервира јавности. Политичко насиље и утицај једне светске силе је обрнуто сразмеран храбрости, односно отпору који су спремни да спроведу политичке елите балканских земаља. У томе ће их свакако подржати слободарски свет који је и поред свих санкција успео на геополитичком плану да сачува мултиполарни поредак.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: