НАУЧНИЦИ ОТКРИВАЈУ: НЕПОЗНАТЕ РАЗМЕРЕ “ЦРНЕ УРАНИЈУМСКЕ ЖЕТВЕ“

FOTO Nepoznate razmere crne uranijumske žetveНАТО је те злокобне 1999. године над Србијом, као својевремено и над Ираком, извео стратегију ограниченог “нуклеарног удара“ са муницијом пуњеном осиромашеним уранијумом који је значајно загадио делове Србије и довео у питање здравље грађана. За извршени екоцид нико није одговарао, а после две деценије “црна жетва“ је почела да узима свој данак.

Сведоци смо да разни НАТО лобисти у Србији  покушавају да релативизују последице “ограниченог нуклеарног удара“ објашњавајући како епидемија малигних болести у Србији није резултат последица НАТО агресије. Власти у Србији које су се смењивале после НАТО агресије нису покренуле домаћу и међународну истрагу за употребу муниције са осиромашеним уранијом. Чак је 2001. године одбачена тужба против НАТО за нелегалну војну интервенцију у Србији.

Зато данас не треба да нас чуди када нобеловка Херта Милер каже да су Срби „сами криви за своје патње и НАТО бомбардовање“. Овакве изјаве код незаинтересованих и површних грађана западне Европе могу да створе трајну предрасуду како су заиста Срби криви за све лоше што им се догодило у прошлости.

Немачки психолог Рудолф Хензел, који је проучавао последице НАТО бомбардовања Србије, рекао је да је тада свесно и вољно почињен геноцид, те да би САД и НАТО требале да упуте извињење српском народу за злочине. Хензел је напоменуо да се радиоактивна зрачења, којима су грађани Србије били изложени, не могу избрисати и да САД и НАТО морају открити мете и типове употребљеног оружја, јер српски народ има право да зна истину.

Србију чека велики посао не само анализе степена загађености територије Србије од последица  осиромашеног уранијума, већ и мониторинга епидемија које су последица  војне акције НАТО. Национални императив треба да буде чишћење тла и подземних вода, успостављање још ефикаснијег система здравствене заштите, санирање уништене инфраструктуре и стварање засада биљака које су отпорне на зрачење. Ова операција је веома скупа и тражи озбиљан ангажман свих сегмената друштва.

Да овај веома значајан пројекат неће остати само “мртво слово на папиру“ наду улива недавно одржани састанак министра одбране Александра Вулина, министра здравља Златибора Лончара и министра заштите животне средине Горана Тривана са представницима Иницијативног одбора за утврђивање последица НАТО бомбардовања на здравље становника Србије и животну средину. Овај састанак је уследио након што је група стручњака из разних области прошлог месеца упутила председнику Србије Александру Вучићу званичан допис у којем је обавештен о неопходности формирања координационог тела и националне лабораторије како би се испитао утицај НАТО агресије на здравље и животну околину.

“Циљ је да се што пре прикупе постојећи подаци, али и да се организују анализе концентрације одређених токсичних материја у ваздуху, води, земљишту и храни“, каже чланица Иницијативног одбора и начелница Клинике за неуроонкологију КЦС професор др Даница Грујичић, уз напомену да је држава дужна да младим научницима помогне да анализом ранијих анализа и садашње ситуације припреме докторате и научне радове који ће урадити математички тачне процене како би коначно сазнали шта нам се у ствари десило. Истовремено, потребно је да се покрене и детаљна међународна истрага која би, када за то дође време, свој епилог добила у судском процесу и обештећењу Србије од стране чланица НАТО агресора.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић  

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: