ИЗ НАШЕГ УГЛА: НЕМА ЗДРАВОГ ДРУШТВА БЕЗ ЧЕСТИТЕ ПОРОДИЦЕ

Srecna-porodica-1024x507Права је вештина данас у Србији подизати и формирати социјализовано потомство на начин уважавања моралних вредности које се одупиру општој друштвеној и генерацијској негативној матрици. Како каже једна пословица “за одгајање деце потребна је цела заједница“.

Породица је прва и основна заједница значајна за формирање личности младе генерације. Србија данас живи у раскораку вредности и поимања социјалног и личног васпитања. Међутим, породица није имуна од  свих облика ширих друштвених деформација. Породице су све више под ударом  друштвених  криза и  промена, социјално и економски дезинтегрисане.

Бити данас родитељ који са успехом подиже честиту и радну децу прави је подвиг. Родитељи су све више суочени са чињеницом да изостаје друштвена подршка. Зато је све мање традиционалних породица са патријахалним облицима комуникације. Све је веће отуђење родитеља и деце. Породице су под великим ударом негативних друштвених појава које попримају карактер епидемија. Школе више нису институције које подижу морални ниво младих и негују рад и солидарност, већ се промовишу разни облици “сналажења“ и проналажења краћег пута до циља. Тај “скраћени пут“ испуњен је преварама, корупцијом, нерадом и неретко насиљем.

Примери негативних вредности долазе и од оних који имају углед и моћ у друштву, чиме се шаље јасан сигнал да је то оно што пролази и што је предуслов успеха у животу. Ту се, пре свега, мисли  на јавну сферу, почев од политике, естраде, преко бизниса, па све до медија као најатрактивнијег облика у експонирању свега што је неморално.

Форсира се насиље, јефтина забава и риалити програми. Начин на који се данас стиче углед и долази до новца, делује као “дрога“ на непожељне облике понашања. Уз све то, социјално безнађе је контаминирано индустријом забаве, друштвеним мрежама и разним задовољствима које воде директно у болести зависности.

Све то има велике последице на формирање моралних вредности младе генерације.

Ипак, у Србији има честитих породица које, нажалост нису у већини, али ипак постоје. Таквим породицама треба одати признање, јер без честитих људи нема прогреса ни у једном друштву.

 

Пише: Томислав Кресовић   

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: