ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ: КОГ СИ ПОЛА, РОДЕ НАШ!?

FOTO Kog si pola rode naš.jpgУ процесу евроинтеграција грађанима Србије се сугерише да усвајају савремени “поглед на свет“, администрација је дужна да се прилагођава евробирократским правилима, а фирме су у обавези да поштују европске начине пословања. И док се Србија “корак по корак“ мења, није на одмет рећи да ће поједине водеће државе Европске уније својом легислативом променити свет до непрепознатљивости.

Драматичан пример социјалних промена представља одлука немачког Савезног уставног суда да матичне службе морају да воде званична документа за мушкарце, жене и интерсексуалне (међуполне) особе. До сада су, као и свуда у свету, под рубриком пол нуђене само две опције. Oд 2018. године биће понуђена и опција “остали“.

Како преноси “Дојче веле“, оваквом решењу нарочито је допринео “Савет за етику“ који је у свом образложењу дословно написао: “Није оправдана интервенција која представља мешање у лична права и у право на једнако поступање према особама које се, на основу своје физичке конституције, не могу сврстати ни у ‘женско’, нити у ‘мушко’. Такве особе не могу се приморавати да се определе за једну од тих категорија, односно за један од полова и тако упишу у регистар, односно у родни лист. Морало би бити регулисано, да поред ‘мушки’ и ‘женски пол’ постоји и категорија ‘остали’, као и да се такве особе не присиљавају да се полно одреде, уколико се саме за то не одлуче“.

Лекари кажу да је интерсексуалност медицински дефинисан феномен. Реч, је наиме, о особама које се рађају са неизраженим изричито женским или мушким сетом полних органа. Те особе су често жртве хируршких интевенција, хормонских терапија и табуизираног живота. У прошлости се интерсексуална особа називала хермафродитом, а ова појава хермафродитизмом. Данас смо сведоци да се ова појава прихвата и добија свој сексуални и социјално-политички индентитет.

Уместо да се оваквим особама омогући да сами изаберу свој пол од могућа два, сада се креира трећи пол који је нешто слабији од мушког, односно јачи од женског принципа. Радикалном одлуком да уведе трећи пол Немачка, као водећа земља у Европској унији, намеће “водолијске“ стандарде западнохришћанској цивилизацији омогућујући  да се у индентификационим документима под рубриком “остало“ провуку трансексуалци и сви они са којим се “мајка природа“ неслано поиграла.

Немачки медији сада пишу на задату тему како ће у будућности морати да се праве јавни тоалети за трећи пол, а мултиполност хтели-не хтели прихватаће и спортски савези који ће олимпијска и друга такмичења прилагођавати новој реалности. Дакле, појединцима се излази у сусрет да себе сврстају у трећи пол, али зато друштво мора да се прилагођава њиховој јаловој полности.

Питање свих питања је како ћемо се обраћати таквим особама када знамо да се речи другачије граматички понашају у зависности од рода коме припадају. По традиционалном опису, у српском и другим словенским језицима постоји мушки, женски и средњи род. Слично је и у романском и германским језицима, док неиндоевропски језици Европе и Азије, попут, турског, баскијског и финског не разликују именице по роду.

Иако нам животне прилике намећу да Европска унија нема алтернативу, неко ће сутра морати да нам објасни да ли ће Србија утемељена на традиционалним вредностима икада моћи да се прилагоди том “орвелијанском галиматијасу“. За толики неморал у свету неко ће сутра морати да пружи адекватне одговоре, а ми из “балканске забити“ нећемо знати да ли је у питању преварант, преваранткиња или нешто треће.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: