И ТО СЕ ДЕШАВА: УГЉАНИН ПРОТЕРУЈЕ СРБИЈУ ИЗ РАШКЕ ОБЛАСТИ

FOTO Ugljanin proteruje Srbiju iz Raške oblastiПредседник Бошњачког националног већа (БНВ) и лидер СДА Санџака др Сулејман Угљанин п(р)озвао је Владу Србије и Европску унију да утврде „датум повлачења српске војске, полиције, тајних служби и правосудних органа са територије Санџака“. Оваква политичка иницијатива није ништа друго него класичан покушај протеривања институција Србије из Рашке области.

Нема сумње да је у питању смишљена акција координисана са неким страним факторима у циљу дестабилизације Србије. По реторици и порукама др Сулејман Угљанин своју политичку  стратегију усклађује са иницијативама из Приштине, Тиране и Сарајева, али и са интересима још неких светских сила које настоје да створе кризу у Србији.

Од званичног Београда се очекује да распише изборе за органе Санџака и успостави европске снаге безбедности, укључујући и правосудне органе у тзв. Санџаку. У питању је поистовећивање Рашке области са актуелним дешавањима у Каталонији, односно промовисање неважећег референдума из 1991. године који је, наводно, дефинисао аутономију Санџака као етничког права на ширу самоуправу.

Угљанин смишљено баца “руковицу у лице“ званичном Београду позивајући се на Лондонску мировну конференцију (1992. године), када је донета одлука о формирању мисије ОЕБС за Санџак заједно са Косовом и Војводином. По оцени др Сулејмана Угљанина, све треба да буде у складу са поменутим “референдумом“ када се, наводно, 99 одсто изашлих бирача изјаснило за потпуну политичку и територијалну аутономију Санџака са правом прикључења једној од суверених република. Намера је да се Санџак прикључи или федерацији БиХ или Косову. Дакле, политика

др Сулејмана Угљанина, некадашнег министра у више влада Србије и народног посланика јесте да се Нови Пазар једном заувек реши политичког утицаја Београда.

Реторика др Сулејмана Угљанина је усмерена на привлачење међународне пажње, али и смишљеног ремећења дијалога о Косову између Приштине и Београда. Посебно је значајно да се пролонгира успостављање Заједнице српских општина на КиМ која не одговара приштинским властима. Зато Угљанин поручује: “Припадници полиције и правосудних органа у Санџаку, без обзира на веру и нацију, српски су и фашистички пијуни, пијуни дела српског народа који су у основи четници и који желе да протерају све што им Русија нареди, да нема ниједног Бошњака, Албанца, нормалног Србина и Црногорца на овој теритроји“.

Посланик и председник Скупштинског одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Муамер Зукорлић у интервјуу на ТВ Пинк каже да је: “Др Сулејман Угљанин исто причао 90-тих док није ушао у власт, а потом почиње да хвали Србију, говорећи да су сви проблеми Бошњака решени. Оног момента када нестане пара предвиђеног за Бошњачко народно вијеће, а то је пар стотина хиљада евра, он потеже папир из десног џепа и потеже овакву политику“.

По свему судећи, реч је о синхронизованој политичкој игри која није новијег датума. Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је почетком ове године да би непримерени сусрети лидера СДА Санџака др Сулејмана Угљанина са Хашимом Тачијем у “свакој нормалној држави“ били санкционисани на тај начин што би неко покренуо иницијативу да се његова политичка странка забрани. Међутим, до тога неће лако доћи, јер је општепознато да се не ради о храброј и патриотској акцији једног Санџаклије, већ о марионетским махинацијама обичног пијуна у рукама светских сила.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: