ИЗ НАШЕГ УГЛА: СРБИЈА НА СМИРИДОНИМА

FOTO Srbija na smiridonimaОко 450 милиона људи у свету, односно око 83 милиона људи у ЕУ, има неку од психијатријских болести или стања, говоре подаци истраживања из 2015. године, које је спровело Удружење за подршку људима са неурозом „Херц“. Статистички подаци Светске здравствене организације, (истраживање 2004/2008.) на узорку од пет хиљада људи из Европе (640 из Србије) показују да 24 одсто популације пати од анксиозних поремећаја. Дакле, глобални свет је у колективној депресији.

Тежина ланаца психичког и душевног здравља у много чему зависи од укупног социјалног, политичког и економског стања у државама. Ако бисмо грађане Србије третирали као да је у питању једно биће, видели бисмо да углавном превладавају два осећања – равнодушност или апатија.

Психотерапеут и председник Савеза друштава психотерапеута Србије др Зоран Миливојевић допуњује ову констатсцију: “Када бисмо цео народ гледали као једну личност, видели бисмо да смо се вратили неколико фаза развоја уназад. Личимо на адолесцента, бахатог и агресивног, који пије, псује, себичан је и не брине за друге“.

Пре 15 година у Србији се конзумирало седам таблета за смирење по становнику, да би пре пет година тај број скочио на 20 до 30 таблета. Данас је тај број  још већи, а основни фактор ризика су лоши животни услови. А када се лоше живи, онда завлада стрепња, апатија и депресивност. По др Миливојевићу, грађани Србије су у значајном броју у колективном стању апатије и депресије.

Општа оцена би могла да буде песимистична. Млада генерација је фрустрирана сопственом друштвеном немоћи и пасивношћу. Средња генерација је разочарана, и уз то под притиском   младе и старије генерације, док су најстарији суграђани уплашени и под притиском социјалних тешкоћа да ће бити издражавани или зато што већ издржавају своју децу и унуке. На сву срећу, породица је била и остала основна ћелија друштва, главни амортизер негаривних утицаја и извор сваке добробити у борби за опстанак.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

One response to “ИЗ НАШЕГ УГЛА: СРБИЈА НА СМИРИДОНИМА”

  1. mirko says :

    Da li je urednik ovog bloga prespavao deset godina i zaboravio da se Bogoljub Karič krajem prošle godine vratio u Srbije bez trunčice krivice,, pa smaim tim je i besmislena patola koja stoji iznad ovog dela u kome se pozivamo da se borimo za ljudska prava Bogoljuba Karića!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: