СРБИЈА СУТРА: РУДНА КОЛОНИЈА ИЛИ “ЕЛДОРАДО“

FOTO Rudna kolonija ili EldoradoСрбија ће у наредних десет година бити хит европска дестинација за експлоатацију рудног  богатства које странци већ двадесетак година анализирају. За рудом у Србији трага 35 страних компанија, а у наредних годину дана биће отворена три рудника угља, олова и цинка у околини Крупња, Пирота и Босилеграда. Према званичним информацијама сада има више од 220 експлоатационих и око 130 истраживачких поља на којима се обављају геолошка испитивања. Очекује се да ће утицајне светске компаније водити “мини ратове“ не би ли се дочепале ретких руда стрaтешки битних за модерно доба.

Међу 35 компанија које трагају за српском рудом су  амерички „Фрипорт“, канадски „Ресервоар минералс“, британско-аустралијски „Рио Тинто“ и енглески „Минеко лимитид“. Утицај америчко-британских и канадских компанија на будућу рудну стратегију у Србији јасно указује у ком ће правцу ићи домаћа рудна економија.

Нема сумње да Србија посредно постаје зона националних интереса САД по питању рудног  богатства, залиха ретких минерала и угља на Косову и Метохији. У истраживање рудног блага, укључена је и канадска рударска компанија „Мундоро“, а Канађани су заинтересовани и за стратешко партнерство са РТБ „Бор“, где већ истражују на неколико локација док им је партнер у том послу јапанска национална компанија за нафту, гас и метале – ЈОГМЕК.

Мултинационалним корпорацијама које улажу у експлоатацију руде у Србији придружила се и канадска компанија „Невсун“, која је окончала истражне радове у околини Бора, у рејону “Чукару Пеки“ и недвосмислено потврдила да је то најбогатије налазиште бакра на свету. Србија као  “рударски Елдорадо“ профитираће кроз учешће у расту БДП, који би са садашњих 1,5 одсто требало да порасте на три одсто.

Србија ће, дакле, бити “мета“ моћних светских рударских компанија. То значи да можемо очекивати да ће у наредним деценијама рударски лобији “бушити“ Србију са великим ризиком да уруше еколошку равнотежу. Рудне компаније ће утицати на опште токове у Србији и региону. Битка за руде и минерале донеће Србији одређени капитал, али и велике еколошке и социјалне  проблеме.

Поједине регије Србије биће под великим еколошким ризицима, пре свега лознички, борски и пиротски крај. Да нагласимо, лозничко лежиште руде јадарит богате веома траженим литијумом и бором јединствено је у свету. Процењује се да има резерве од 130 милиона тона литијума и више од 10 милиона тона бората. Влада Србије је формирала и радне групе са светским гигантом „Рио Тинто“ како би рудник прорадио најкасније до 2023. године.

Било би пожењно да власт у наредном периоду предочи нацији глобалну стратегију наступа страних компанија у Србији које су заинтересоване да експлоатишу рудно богатство, јер је веома важно да Србија буде заштићена од великог загађења и девастирања екосистема.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: