ИЗ НАШЕГ УГЛА: МЛАДИ У ЛАВИРИНТУ НЕДАЋА

FOTO Mladi u lavirintu nedaćaПојам лавиринт означава замршен, запетљан пут који води до циља. Ако је испреплетен путањама које само збуњују, а не воде до циља, онда је то лавиринт загонетка. Разне врсте лавирината осликавају карактер човека и откривају да ли увек иде сигурним путем или је жељан изазова, али симболишу и путовање душе.

Зашто  је млада генерација у Србији у друштвеном и личном лавиринту? Одговор је на први поглед  једноставан, али у себи садржи  сву драматику демографског пада кроз који Србија пролази скоро три деценије. Број старијих од 65 година први пут премашио је број млађих од 15 година, па смо фактички постали земља старих.

Србија je “земља старих“ од којих се млади издржавају или су од њих зависни. У Србији чак 69,5 одсто младих између пунолетства и 34-те године и даље живе у родитељском дому, што је знатно изнад просека Европске уније који износи 47,9 одсто, показао је извештај „Евростата“. Немогућност за започињање живота младих по “европском стандарду“ дуго ће се третирати као  стварност.

Социјална зависност од породице узрокована је високом незапосленошћу. Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић изјавио је да је у Србији незапослено 31,2 одсто младих, што је 2,5 пута више од опште незапослености.

Све је већи број младих који напуштају Србију како би отишли на школовање или тражили запослење по “белом свету“. Подаци говоре да ће Србија до 2020. године имати мање потенцијалних бруцоша него места на факултетима. Сваке године у Србији факултет упише чак хиљаду студената мање него претходне, показују статистички подаци.

Немогућност младих да остваре самостални живот узрокује да се повлаче у себе и постају жртве разних зависности, почев од доколичарења, игара на срећу, преко друштвених мрежа, па све до дувана, алкохола и наркотика. На овај начин велики број младих улази у озбиљније психолошке и емоционалне проблеме који су оптерећење за породицу и друштво. Како кажу  психолози, појавни облици су недостатак мотивације, слабија концентрација и слабије радне навике.

Код младих се ствара доживљај усамљености, неприхваћености и несхваћености, пољуљаног самопоуздања, проблема у односима са вршњацима и припадницима супротног пола, емоционалне и сексуалне тешкоће, разочараност у љубав, конфликти са родитељима. Друштво је све мање  способно да реагује и да делује превентивно и све се сваљује на породицу која је већ видно  осиромашена, подељења и понижена.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: