НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР: ДАР МОЋНИХ “ПЕРАЧА ГРИЖЕ САВЕСТИ“

FOTO Dar moćnih perača griže savestiПочев од 1901. године Нобелов комитет у Ослу промовише лауреате Нобелове награде за мир. У почетку ова награда је имала специфичну тежину, али се временом показало да је бројни добитници не заслужују.

Многобројни интелектуалци широм света сматрају да је награда исполитизована. Примера има пуно. Италијанског пацифисту Ернеста Монету критиковали су јер је четири године по добијању Нобела подржавао улазак своје земље у рат против Османског царства 1911. Један од лауреата је вођа пољског синдиката “Солидарност“ Лех Валеса. Награду је примио 1983. године, а касније се сусрео са озбиљним оптужбама да је сарађивао са комунистичком тајном полицијом.

Давне 1973. године амерички државни секретар Хенри Кисинџер поделио је награду с вијетнамским политичарем Ле Дук Тоом, који је одбио да је прими. Рат је завршен тек две године касније, а Кисинџеру је замерено да је уплетен у операцију “Кондор“ и бомбардовање Камбоџе. Међу спорним лауреатима престижне Нобелове награде за мир налазе се и Јасер Арафат, Шимон Перес, Јицак Рабин, Аунг Сан Су Ћи, Барак Обама, Марти Ахтисари и Ал Гор.

Постала је готово урбана легенда када је за време НАТО агресије над бившом СРЈ тадашњи председник Финске Марти Ахтисари наглим покретом руке “почистио“ радни сто председника Слободана Милошевића како би му сликовито дочарао шта ће се догодити са Београдом уколико не прихвати услове за окончање бомбардовања. Такође, бивши председник САД Барак Обама је на почетку свог мандата обећавао свету како ће доћи до нуклеарног разоружања, али се то није десило. Ал Гор и неколицина корумпираних научника вршили су масовну пропаганду како угљен-диоксид урбаног дела света угрожава опстанак планете. Ова теорија је данас потпуно одбачена, а њему оста незаслужено добијена Нобелова награда за мир.

Због свих негативних примера остаје горак укус у устима када Нобелов комитет упорно наставља да дели ово признање које поред одличја (златне медаље и дипломе) лауреату доноси и чек од девет милиона круна, што је негде око милион евра. Овогодишњу Нобелову награду за мир у конкуренцији од 318 кандидата добила је међународна компанија која ради на укидању нуклеарног оружја ICAN или  “Ајкен“, што у преводу са енглеског на српски језик значи “Ја могу“.

Занимљиво је да је један од огранака те глобалне коалиције цивилног друштва које промовише значај Уговора о забрани нуклеарног оружја, “Ајкен Југоисточна Европа“ чија је координаторка за Србију, БиХ, Македонију, Албанију и друге земље региона докторандкиња на Факултету политичких наука у Београду.

Њена матична невладина организација „Подршка. Права. Приступ – Србија“ делује у оквиру „Ајкена“, са циљем да окупи жртве рата, ратне и војне инвалиде из Србије који на разним скуповима упозоравају на опасности од мина, касетне муниције и атомског оружја. Њихов рад је већ овенчан једном Нобеловом наградом за мир деведесетих година прошлог века када је то признање отишло Међународној кампањи за забрану мина.

У образложењу Нобелове комисије пише да је наградa за мир додељена “Ајкен“, својеврсном конгломерату “бораца за мир“, који је покренут 2007. године, данас броји 468 партнерских организација у 101 држави : “Због свог рада и скретања пажње на катастрофалне хуманитарне последице било какве употребе нуклеарног оружја, и за њене најсветлије напоре да се постигне забрана оваквог оружја“.

И када кажемо да међу Нобеловцима нема Срба нисмо у праву. До душе, Нобелову награду нису добили Тесла, Пупин и Миланковић, већ “скретачи пажње“ на сва она непочинства и моћне људе који гестом добре воље шапну на уво члановима комисије у Ослу ко је наредни лауреат и на тај начин барем мало сперу прљавштину са своје савести.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: