ИЗ НАШЕГ УГЛА: КАД ТИ СКАНДАЛ “ДОБРО СТОЈИ“

FOTO Kad ti skandal dobro stojiЛидер СПС-а, министар спољних послова Србије и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић  је вешт и практичан политичар, непосредан у комуникацији. Познат је и по томе што често прекорачује дипломатске и државне протоколе који  су нешто између “малих скандала“ и  спонтаног понашања. Са чврстог дипломатског становишта Ивица Дачић је “скандал-мајстор“, а са политичког запаво “велемајстор“. Између скандал-мајстора и велемајстора налази се тајновити политички и лични карактер Ивице Дачића и његова вештина да je “кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати“.

Имали смо прилике да видимо Ивицу Дачића како у СБ УН простим и често народним или “шеретским“  речима дебатује у вези са Косовом. На тај начин он себе не приказује као шефа српске дипломатије, већ као отвореног и борбеног политичара који зна “да гађа у главу“. Иако је тзв. моравског менталитета, у њему ври више јужњачке логике, односно нишко-врањанског менталитета, али и оног горштачког, трговачког и, зашто не рећи, хајдучког.

Због своје непосредности Ивица Дачић је вероватно политичар са највише народног менталитета  на политичкој сцени Србије. То знају сви који су имали прилику да га упознају, а пре свега страни политичари и дипломате. Ивица Дачић као министар спољних послова није “свилен“ као Горан Свилановић, нити “потурица“ као Вук Драшковић, нити “мондијалиста“, попут Вука Јеремића.  Дачић  је политичар од  власти и шеф партије која чини владу.

Он себе види као билског партнера лидеру владајуће СНС Александру Вучићу. Свестан је свог шарма и зато радо запева дипломатама и политичарима на свечаним пријемима. Дачић је у већини својих посета страним државницима излазио из протокола. Да подсетимо, није марио што ће са леђа прићи председницима Руске Федерације и САД. Све то није део дипломатског протокола, али је део карактера, политичке позе и личних манира. Захваљујући својој непосредности у дипломатском свету стекао је завидну наклоност. Управо је то разлог што никада до сада није претрпео неку озбиљнију политичку санкцију која би могла да му угрози каријеру.

 

Пише: Томислав Кресовић  

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: