БАЛКАНСКЕ ИЗМАГЛИЦЕ: МАЛА КОРИСТ ОД ИСТИНЕ НА ОВОМ СВЕТУ

FOTO Mala korist od istine na ovom svetuОткако је председник Србије Александар Вучић одустао од званичне посете Загребу опет су у медијима актуализоване старе нетрпељивости између Срба и Хрвата.

Недавно је заменик председника ХДЗ-а Милијан Бркић замерајући председнику Вучићу што је упоредио Веселина Шљиванчанина и Анту Готовину рекао да није кадар да се истргне из раља четничког покрета којем је припадао, те да има осећај као да се Вучић пробудио из зимског сна и да је још у Глини 1995. године, јер наводно Шљиванчанин је осуђени ратни злочинац и вуковарски крвник, а генерал Готовина је ослобођен свих оптужби.

Истовремено актуелни председник Хрватског сабора Горан Јадроковић сматра да је одговорност на српској страни, јер изјаве које су се неколико дана уназад могле чути у Загребу, а које долазе од високих представника Србије нису ишле у смеру побољшања квалитета односа између Хрватске и Србије, већ супротно.

“Жао ми је и никако не могу да прихатим тезе које долазе са српске стране о релативизацији догађаја са почетка деведесетих година. Говори се о грађанском рату, о подели одговорности. Сви знамо шта је истина, знамо да је разлог ратних сукоба на подручју бивше државе била великосрпска агресија, да је то био резултат планова Милошевићевог режима и да се рат водио на подручју Републике Хрватске. Дакле, било каква релативизација одговорности Републике Србије, било какви покушаји да се великосрпска агресија прогласи грађанским ратом за Репблику Хрватску нису прихватљиви. Ми желимо да градимо добре односе са свим суседним земљама, па тако и са Републиком Србијом, међутим темељ за то је историјска истина и чињенице. Искривљавање тих чињеница не доприноси квалитету билатералних односа“, поручује Јадроковић.

У прошлом веку стратишта у Хрватској ницала су на све стране. Јаме и логори у којима су безочно ликвидирани Јевреји, Роми и Срби још увек леде крв у жилама нормалном делу човечанства. Тачно 1764 Срба је лоше прошло и у Глини, коју хадезеовац Бркић помиње, где су их 29. јула 1941. године у православној цркви усташе на правди бога све заклале. По промисли Божијој преживео је само Љубан Једнак како би могао да сведочи о том крвавом пиру.

Када је хрватски председник др Фрањо Туђман намерио да Србе сведе на три одсто, догодио се, нажалост, грађански рат. Срби су увидели да усташе опет оштре “србосјеке“ и на све могуће начине су покушали да колико толико избегну нова клања. Ту нема никакве релативизације рата који се догодио у Хрватској.

И политичарима и историчарима, који се држе чињеница, потпуно је јасно да је Хрватска почетком деветесетих година, али и много раније, имала јасан план да учешће Срба у укупној популацији сведа на “подношљив број“. По задњем попису из 2011. године, Срба је било у укупној популацији хрватске  4,36 одсто,  што значи да их је још увек превише и да ће хрватске власти учинити све да их разним перфидним методама сведу на Туђманових три одсто.

Ако се ХДЗ одржи на власти још неко време, пројектовани број могао би да буде видљив већ на наредном попису који ће се одржати 2021. године. Да неће одустати од своје накараде идеологије бар још сто година сведоче нам хрватски уџбеници и проусташко васпитавање нових нараштаја.

Нажалост то цивилизовани западни свет уопште не примећује. Својим међународним правосуђем оличеним у хашкој душегупки за Србе наметнули су стигму српским херојима, а хрватску неофашистичку клику овенчали ореолом јунака, бранитеља и мученика. Што би познати италијански песник Артуро Граф рекао: “Остајемо запањени кад помислимо како је мала корист од истине на овом свету“.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: