ЕВРОИНТЕГРАЦИЈА: УЏБЕНИЦИ ПО МЕРИ ТУЂИНА  

FOTO Udžbenici po meri tuđinaСрбија на путу ка ЕУ мења свест нације, државе, науке и традиције. Националне вредности, историјска наука и култура очигледно ће морати да се прилагођавају новој политици пута Србије ка ЕУ са много више “европских погледа“ и обазривости према суседима.

Највише су на удару уџбеници основних, средњих школа и гимназија, пре свега историјe, књижевности, а треба очекивати и корекције у уџбеницима из других научних области које се предају у  школама, рачунајући ту и биологију, конкретно Дарвинову теорију еволуције. Данас се многи мешају у образовни садржај, почев од политичких партија, цркве, а има и примедби које долазе из региона. Тражи се већа толеранција у уџбеницима за националне мањине у Србији, поготово у тумачењу најновије историје Србије и Балкана. Све ово личи на Орвелов систем брисања чињеница, знања и потребе неутралисања националних вредности. Страхује се од шовинизма, а заборавом и брисањем националне историје подстиче се екстремизам.

Потреба је да се ученици што више ослободе историјских чињеница које оптерећују односе у региону. Национална историја посебно смета еврофанатичним политичким партијама, које слично комесарским методама из 1945. године бришу, ретуширају и забрањују. Тако су генерације у Србији биле ускраћене за националну историју од 1945. до 1990. године, па смо доживели суноврат на простору бивше Југославије.

Недавно се “на мети“ нашао уџбеник за историју трећег разреда гимназије професора др Радоша  Љушића који је по оцени Лиге социјалдемократа Војводне штетан, јер шири облике шовинизма, а у  употреби је од 2007. године. До данас ни једна влада, нити министар нису подигли глас за   ревизију уџбеника овог аутора. Да подсетимо, аутор уџбеника је познати историчар, који  је био  миљеник власти у време владе др Војислава Коштунице. Касније је поменути аутор био и  припадник владајуће СНС и директор Завода за уџбенике, као и директор Службеног гласника. Припадање ДСС или СНС определило је критичаре да подигну политичку хајку и захтевају да се уџбеник повуче.

Министарство просвете ће предузети мере да се испитају наводи о негативном контексту уџбеника за трећи разред гимназије и нађе право решење. Ово није први пут да се ради на измени и доради  уџбеника историје. Својевремено је уџбеник за шести разред основне школе, чији је аутор угледни  историчар Раде Михаљчић повучен на дораду 2015. године после примедби које је изнео патријарх Иринеј. Извесно је да у мноштву издавача који функционишу по тржишном принципу има  уџбеника са сумњивим и непотпуним научним чињеницама, али је потребно да се на националном  нивоу дефинишу кључни уџбенци са јединственим садржајем и ауторитетима иза којих стоји   држава, а не формално издавач.

Политичке партије нису те које треба да утичу на валидност уџбеника у школама Србије. Хајке на  образовни систем, уџбенике и дефинисање подобности аутора нису за пример, јер штету трпе ученици и школство, али више од тога национална свест у Србији.

Све више се иде на опције гушења националне историје и свако ко буде писао са више пажње за свој народ и њену прошлост може се наћи под лупом политике или притисака из ЕУ. То није случај  у неким другим државама у региону, пре свега у Мађарској, Хрватској, Румунији, Бугарској, Грчкој и Словенији које негују националне вредности и своју историју, иако су чланице ЕУ. Србија очигледно треба да се дисциплинује и да сама себе поништи кроз политичку и научну “денацификацију“, да би се показало да духовно “тровање“ младих креће из породице и школа.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: