ИЗ НАШЕГ УГЛА: КО ТО НАМЕРНО КАТАЛОНИЗУЈЕ ЕУ?

FOTO Ko to namerno katalonizuje EUУ време када Каталонци са мање или више успеха покушавају да демократским средствима, путем референдума, једном заувек кажу мрској Шпанији “не желим те“, све убрзаније се догађа један глобални процес који је већина западних медија крстила као “балканизација Европске уније“. Међутим, пажљивом анализом, неће нам промаћи да се паралелно са овим процесом, који својим пежоративним називом балканске народе намерно маргинализује, догађа још један и те како “теледиригован“ процес, а то је “европеизација Балкана“.

Пре скро три деценије, страшни ратни вихор који је тресао СФРЈ, у очима наивних западњака личио је на атавизам, односно на одступање од главне струје историјског развоја. Тек када смо крупним корацима загазили у 21. век многима је постало јасно у оком правцу нас воде очеви Европске уније.  Далеко од очију јавности реализује се процес отуђене евробрирократске моћи учвршћене са заједничким уставом, централном банком, заставом, парламентом, председником, министром спољних послова, амбасадама, уставом, а можда чак и војском.

Прошло је тачно десет година откад је конзервативни британски посланик из Шкотске Струан Стивенсон пророчки рекао својим сународницима да им се балканизација Европе догађа пред носом, а њен узрок је европска интеграција. Европска елита која је дуго сањала да влада регионализованом Европом, трља руке од весеља док се деструктивни процеси интеграције шире континетом.

Балкански политички експеримент који је спроведен крајем прошлог века узроковао је уситњавање територија, са циљем да се формиране микро-државе даље редукују, односно регионализују, јер је у таквим политичким оквирима знатно лакше владати из једног центра.

Када се све ово узме у обзир, постаје схватљивије зашто балканске државе које још увек нису ушле у Европску унију не одустају од свог “евроунијатског пута“. И када се поједини домаћи политичари цинично шале да ће се Европска унија распасти на саставне делове, док дође време да Србија постане њена равноправна чланица, заправо нас својим неозбиљним изјавама наводе да поверујемо у њихову констатацију.

Очигледно је да Европска унија остаје нема на сепаратистичке процесе, попут актуелног у Каталонији, управо из разлога што су они добра подлога за успешну регионализацију где год постоји плодно политичко тло, јер управо ће такви процеси касније условити успешну контролу од стране “орвелијанских“ централних власти.

У случају Србије, процес евроинтеграција је обремењен питањем Косова, а у догледно време можемо очекивати да ће Брисел на дневни ред ставити и друге области. Уосталом, не вијори се случајно застава Католоније у неким војвођанским градовима.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: