СЕЋАЊЕ: ПУКОВНИК ПЕТРОВ – ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ СПАСАО СВЕТ

FOTO Čovek koji je spasao svetНедавно су медији пренели штуру информацију да је у мају ове године преминуо пензионисани  пуковник совјетске армије Станислав Петров, кога ће свет памтити по томе што је спречио почетак Трећег светског рата 26. септембра 1983. године. Тада је Станислав Петров следећи своју савест, морална начела и сумњу у исправност технике спречио нуклерани рат између САД и СССР-а. Тога дана Петров није издао наредбу да се на лажној радарској узбуни која је показивала кретање нуклеарних пројектила из САД узврати нуклераним ударом.

Пуковник Петров је дуги низ година био анонимус у бивешем СССР. Његова личност и лична храброст која је остала у сенци “Хладног рата“ постала је много година касније велико трежњење и поука. Пуковник Станислав Петров суочен са породичном драмом деценијама је живео заборављен. Један филм из 2014. године о њему и реконструкција читаве ситуације која се догодила тог скоро кобног дана отворио је очи свету о једном великом човеку који је успео да личном храброшћу победи технологију и процедуре које је наметао тадашњи политички систем.

Совјетски пуковник Петров јесте симбол светске храбрости и морала управо у време када поново “звецкају“ нуклеарним оружијем САД, Кина, Русија и други који га поседују. Постоји оправдана сумња да ће  државе у једном часу употребити нуклеарно оружије за своје циљеве. По покојном Петрову свет и народи немају много шансе да преживе озбиљне нуклеарне ударе које би извеле моћне државе. Искуства након Чернобиља 1986. године или цурења атомске централе Фукошима у Јапану после цунамија, јасно показују све последице нуклеарних хаварија, експлозија и радијације.

Видљиве последице радијације показује и ратовање муницијом са осиромашеним уранијом које НАТО употребио 1999. године у Србији, али и у војним операцијама у Ираку и Либији.  Свет је након Хирошиме и Нагасакија,Чернобиља и осиромашеног уранијума већ ушао у еру атомског сукоба. Храброст покојног пуковника Станислава Петрова из 1983. године је утолико већа јер је реално процења опасност о масовној погибији стотина милиона људи за коју часни официр није хтео себи да стави на терет.

Они који владају светом  озбиљно морају да се замисле шта раде када прете нуклеарним бојевим главама, јер у тој врсти рата нема победника. Топло препоручујемо играни филм “Човек који је спасао свет“ из 2014. године. Филм је посвећен једном великом човеку који више није међу нама.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: