ИЗ НАШЕГ УГЛА: ДО РЕШЕЊА УЗ ПОМОЋ МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О КОСОВУ

FOTO Do rešenja uz pomoć međunarodne konferencije o KosovuЕвропски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан донео је Србији и властима дуго очекиван одговор да би Србија могла постати саставни део ЕУ око 2025. године, у зависности од испуњења услова дефинисаних у поглављима, посебно када је у питању реализација Поглавља 35, којим треба да се испуни пуна нормализација односа Београда и Приштине.

То практично значи да се званични Београд мора одрећи својих националних интереса на Косову и Метохији по садашњнем Уставу Србије до 2025. године. Обавеза је и да власти на Косову   прихвате Србе као грађане са пуно права и слободе, што је за сада тешко изводљиво. Није реално очекивати од Србије да ће испуњавањем захтева из Поглавља 35, прихватити да истовремено изгуби свој суверенитет, унутрашњу стабилност и одрекне се својих интереса на КиМ.

Тешко је проценити каква ће бити ЕУ до 2025. године, после свега онога што се до сада догодило – мигранти, Брегзит, финансијска криза… Очигледно је да се сада Београду нуде “слаткиши“ које доносе евробирократе хвалећи Србију и њену власт. Лепе речи “путујућег“ комесара Хана да се незапосленост у Србији смањује, а бизнис страним парама “цвета“ захваљујући свим досадашњим преговорима између Србије и ЕУ, дају само додатну вољу властима у Србији да буде смерна и ажурна у процесу евроинтеграција.

Међутим, никда ништа није онако као што изгледа. Морамо се добро загледати далеко изнад таквих порука. Еврокомесар је заправо послао јасну поруку Београду да Брисел не жели да на “мала врата“ увезе проблем Косова у ЕУ. Зато нормализација односа с Приштином директно утиче на даљи напредак Србије у европским интеграцијама. Зато се стално акцентује да брзина којом ће се остварити “европска перспектива“ зависи искључиво од Србије.

Однос Београда и Приштине није само ствар испуњавања прохтева из Поглавља 35, већ и питање валидности документа који је важнији за Србију, а то је Резолуција 1244 СБ УН. Односи Србије и власти на Косову требало би да се уреде уз постојање обостраног компромиса, и то једино организовањем међународне конференције о Косову. Та конференција би могла бити организована у наредне две године уз добру припрему на релацији СБ УН-ЕУ-ОЕБС и, наравно, заинтресованих страна Београда и Приштине.

Ова идеја није новијег датума. Присутна је она дуже време међу садашњим опозиционим интелектуалцијама чије мишљење уважава председник Србије Александар Вучић. Примера ради, професор др Драгољуб Мићуновић својевремено је рекао да дефицит правде данас изазива суфицит насиља стура, уз напомену: “Да није било Дејтона, Радован Караџић и Алија Изетбеговић и њихови потомци и данас би разговарали. Потребан је међународни ауторитет за трајно решење, а билатерални разговори трају док траје влада“.

Дакле, Србија се сама не може одлучити да поништи себе на Косову без икаквих права и интереса, нити  се то може очекивати од Приштине, која је добила независност већег дела  ЕУ и САД и око стотину држава. Званични Београд не сме бити једнострано поражен, нити се сме дозволити да Приштина буде победница, јер се ту не завршава балкански  проблем.

Резолуција 1244  СБ УН и Бриселски споразум, колико год да изгледају супротстављени један другом, морају да створе основе за нужне компромисе. Пут Србије ка ЕУ није и не може бити национални интерес без праведног решења за Србију и Србе који живе на Косову и Метохији. Зато је нужна међународна конференција о Косову, попут Дејтона за БиХ. Унутрашњи дијалог о Косову мора да тежи овом путу. Све остало  су политички притисци који Србији доносе само неизвесност на путу евроинтеграција.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић 

Advertisements

One response to “ИЗ НАШЕГ УГЛА: ДО РЕШЕЊА УЗ ПОМОЋ МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О КОСОВУ”

  1. mirko says :

    Čudno je da niko nije reagovao ili da uredništvo ovog bloga nije prenelo mišljanja ljudi o najvitalnijoj stavri kada je reč o daljoj sudbini postojbine države Srbije?!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: