ГЕОПОЛИТИКА: СРБИЈА ИСПОД ТРАМПОВОГ РАДАРА

FOTO Ispod Trampovog radaraГенерална скупштина УН, као и СБ УН, изгубиле су углед, поверење и снагу коју су имале у време “Хладног рата“. Треба подсетити да је агресија на СРЈ 1999. године била без одлука СБ УН, као и  низ војних акција САД и њених савезника. Светска политика је на ивици глобалних сукоба ширих размера рачунајући ту и сукобе великих сила и употребу нуклеарног оружија што је велика претња опстанку човечанства.

Међународни односи данас у мого чему подсећају на свет пред Други светски рат и крах Лиге народа. По први пут у УН један амерички председник је изјавио да су САД спремне да униште Северну Кореју због поседовања и претњи нуклераним арсеналом, као уосталом и  Иран. Обе државе САД третирају као “одметнике“ које, заправо, одбијају статус парије. Отвореним претњама ратом у УН отвара се питање будућности УН и СБ УН. Амерички председник Доланд Трамп своју   међународну политику усмерава на интерес државе-нације која доминира над светским миром. Овакве речи америчког председника изазивају страх и зебњу код многих малих народа и  суревњивост код моћних држава света.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се свет данас налази у опасној и компликованој ситуацији, да се у седишту УН могло чути и „много тешких речи“ у том контексту, те да је нама, као малој земљи, боље да останемо „изван сваког радара“. Остати „изван сваког радара“ подразумева да Србија не буде колатерална жртва и штета сукоба моћних држава и њихових геополитичких интереса. Председник Вучић из Њујорка поручује: “Наше је да урадимо све да никада не будемо на списку земаља које је данас у пакао слао амерички председник’, да водимо паметну политику, да своју земљу и народ сачувамо и, ако је потребно, а јесте, боље је да и он као председник не показује ни свој, ни наш понос на сваком месту, да би нашу земљу сачували, штитећи, при том, интересе Србије и наших грађана“.

Опште је питање да ли Србија може остати „изван сваког радара“ моћних држава, пре свега, САД  или Русије? Тешко је дати позитиван одоговор, јер је Балкан зона интереса ЕУ, САД, НАТО, али и Русије и Кине. Србија је само једна домина у низу међународних интереса моћних држава. Међутим, постоје бар три разлога зашто је Србија у домету “геополитичких радара“ САД, НАТО, али и Русије. Косово је део те “радарске  контроле“ САД и НАТО које одржавају и контролишу Косово и њену државност и притискају Србију на радикалну промену политике која иде од нормализације до признања.

Тешко је проценити шта ће политика САД и НАТО учинити у односима Београда и Приштине, али је евидентно да ће бити више штетних резултата за Србију него за власт у Приштини. Друга “радарска  тачка“ САД према Србији је њен однос према Русији и потреба да се у наредне две  године Србија што више удаљи од односа са Русијом на сваки начин, као и да се Русија  неутралише на Балкану.

Треба очекивати јаке притиске од стране САД и ЕУ, али и НАТО око односа Србије и Русије, посебно до руских председничких избора 2018. године. Србија је на “америчком радару“ и по питању БиХ и статуса Републике Српске. Политика САД и НАТО је окренута укључењу БиХ у ову војну алијансу. Зато је председник Републике Српске Милорад Додик за САД и НАТО  “реметилачки фактор“, јер одржава односе са Русијом.

Дакле, Србија и да хоће није у стању да буде изван америчког геополитичког радара, али нико не може да јој забрани да још неко време балансира у одржавању мира на нестабилном Балкану.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: