БАЛКАНСКЕ (НЕ)ПРИЛИКЕ: БОШЊАЦИМА ПРЕВЕЛИКЕ СРПСКЕ ЦИПЕЛЕ

FOTO Bošnjacima prevelike srpske cipeleОдувек је тзв. Западни Балкан био у политичком смислу трусно подручје. Отимачина туђих територија, проблеми са разграничењем држава и нетрпељивост народа чинили су више штете, него користи људима који живе на овом подручју. Почев од уједињења Срба, Хрвата и Словенаца, преко свих Југославија у којима су живели народи и народности, пре свега на психолошком плану из прикрајка је све време вребала мржња да савије и сломи слогу, да уништи сваки духовни и материјални просперитет. Све време је присутан Фројдов комплекс “нарцизма малих разлика“.

Овај психолошки комплекс смо у претходним написима већ описали као феномен минорних разлика код сличних народа, које чине основу за њихова међусобна непријатељска осећања. То је, пре свега подстицано у конфликту Срба и Хрвата током 20. века или ширег утицаја на Србе кроз културу, језик и политику, поготово на оне који живе у БиХ и Црној Гори.

И данас се на сваку политичку иницијативу коју региону предлoжи Србија, гледа са извесном дозом сумње и на одстојању. Примера ради, недавну посету председника Србије Александра Вучића званичном Сарајеву обележила је његова изјава: “Желим да кажем, посебно због бошњачких медија, да нема потребе да од Србије било ко прави баука. Она је искрен пријатељ Босне и Херцеговине. Покушајте да разумете Србију, покушајте некад да уђете у наше ципеле и видећете колико сам говорио истину“.

Када Бошњак изује тесне ципеле обично каже “јој мерака“, али када би ушао у велике ципеле прављене за српску ногу, вероватно би се на првом кораку саплео без икакве могућности да схвати оне који у њима сасвим стабилно корачају.

Колики је степен неразумевања бошњачких медија у вези са односом БиХ-Србија показује нам и изјава психолога и политичког аналитичара Ибрахима Прохића који је за једну сарајевску телевизију изјавио: “Вучићева посета Сарајеву може нам се допасти само на појавној равни. Звучало је фино, било је добрих изјава и најава, али ништа се суштински у политичком бићу Србије није променило. Подсетићу на изјаву једне интелектуалке из Београда која каже да Србија ни у једну асоцијацију Јужних Словена није ушла са искреним намерама, већ са намером да од те асоцијације прави Велику Србију, односно да обезбеди доминацију српског етничког корпуса у тим асоцијацијама. То је један од разлога што се распала Југославија и што је дошло до насртаја на Босну и Херцеговину“.

Бошњачки политички аналитичар сматра да се званични Београд никада није одрекао политике режима Слободана Милошевића, нити од његових циљева. “Нешто је Тадић муцо у Сребреници, али овде се ради о односу између држава, а не само о односу између народа. За нас у Босни би било важније да је из Београда дошла изјава да се одричу политике Слободана Милошевића“, каже Прохић, уз напомену да Србија није доживела сопствену катарзу, а то је веома важно за оздрављење друштва.

Изјаву председника Вучића да Србија нема никаквих претензија на територију Босне и Херцеговине бошњачки медији доживљавају као неискрен политички иступ, јер по њима актуелна политика званичног Београда још увек егзистира на идеолошкој матрици етничког представљања. Овакав закључак извлаче из намере власти у Србији и Републици Српској да се напише Декларација о заштити и очувању српског народа, која им опет “мирише“ на великосрпске претензије према суседима.

Иза свих ових бошњачких, али и хрватских страхова, стоји нереална политичка хистерија узрокована паранојом да ће их српски народ угрозити, а Срби заправо покушавају да у коначно успостављеном мултиполарном свету, где их више неће гађати НАТО бомбе, спасу оно од српске материјалне и духовне баштине што се спасити може. То је неотуђиво право сваког народа, а што се тиче катарзе и суочавања са самима собом, та активност би добро дошла и оним народима који се још увек прљају усташтвом, радикализованим исламом и другим политичким и верским идеологијама за које су речи људска права и толеранција мисаоне именице.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: