РЕГИОНАЛНИ УСУД: СРБОМРЖЊА – ДРЖАВНИ ПРОЈЕКАТ ХРВАТСКЕ 

FOTO Srbomržnja državni projekat HrvatskeЗликовац др Анте Павелић, НДХ, антисемитизам, геноцид, концентрациони логори и јаме нису национална срамота данашње еуропске Хрватске. На темељима Павелићеве државе стајале су  Италија и Немачка, која је обновљена почетком деведесетих година прошлог века. Главни циљ власти др Фрање Туђмана дефинисан је у  његовој књизи “Беспућа повијсне збиљности“. Тадашњи Туђманов политички пројекат добио је подршку Немачке, Аустрије и касније САД.

Политички дисидент генерал др Фрањо Туђман  је реализовао Павелићеву концепицију Независне државе Хрватске, и то у оквиру западних демократија, односно “Еуропске“ Уније.Тако су САД и ЕУ прихватиле Хрватску са хипотеком етничког чишћења Срба који су од конститутивног народа у Хрватској сведени готово испод категорије националне мањине.

После смрти др Фрање Туђмана мењају се владе и председници, али остаје као политички програм антисрпска политика, која у основи има прећутно оправдање за почињено етничко чишћење. Тако је нова демократска власт у Хрватској, без икаквог осећаја стида прихватила протеривање 250 хиљада Срба рођених на њиховој територији, а хиљаде и хиљаде убијених и измрцварених жртава усташког безумља готово да нико и не спомиње.

Све је то резултат прећутно прихваћене логике крволока Павелића и његове нацистичке НДХ која је функционисала по моделу “трећину иселити, трећину покртстити и остатак побити“. Политички стид или осуда НДХ била је прикривена у време комунистичке власти, све до 1968. године, када се од времена тзв. “Хрватског пролећа“ креће у обнову усташтва, идеје и коцепта незавсне Хрватске. Већински хрватски народ уз помоћ католичке доктрине ослобођен је моралне  одговорности за све оно што су им починили дедови. Тако се без јасне осуде и стида могло и доћи до шире подршке ратних операција “Бљеска“ и “Олује“ 1995. године.

Политичке партије, Хрватска академија знаности и умијетности, интелектуалци, сем малог броја пристојних и савесних Хрвата, стоје и подржавају државно решење етничког чишћења Срба у Домовинском рату. ЕУ, САД и НАТО су све то властима у Хрватској опростиле како би заштитиле своје геполитичке интересе на Балкану. Управо је због тога и изражена антисрпска политика, отворено вређање жртава концентрационих логора кроз постављање провокативних табли са усташким  поздравима “За дом спремни“. Све је то континуитет хрватског националног и државног пројекта који се не мења почев од Анте Старчевића, преко Анте Павелића, Фрање Туђмана па све до Колинде Грабар Китаревић.

Хрватски антифашизам се мери преко блискости са западном демократијом, САД и НАТО и удаљавањем од Русије и православља. Комунистича власт у Хрватској, уз подршку Јосипа Броза Тита брзо је “спрала“ из повијести хрватског народа НДХ, и пресвукла их у туђмановштину, што представља мешавину Павелића и Броза.

Данашња хрватска политика, било да је власт или опозиција, носи у себи клицу политике Павелића-Тита и Туђмана. Све три политике су негде имале сличан циљ, а то су деградације, сегрегације или елиминације Срба и православља из Хрватске. Павелић је то радио брутално, Тито перфидно, а Туђман је користио и једну и другу технику да се реши Срба. Због свега тога у Хрватској се и данас учи да је “Домовински рат“ врхунац националне борбе за слободу.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: