НАША ПОСЛА: СРБИЈИ ЈЕ СРЦЕ НА ИСТОКУ, А ЏЕП НА ЗАПАДУ

FOTO Srbiji je srce na istoku, a dzep na zapaduСрбија на Балкану дуго се третира као “Исток на Западу и Запад на Истоку“. Духовно смо ближи Русији кроз православље и традицију, а Западу кроз културу, економију  и  историју. Грађани не желе да Србија буде део НАТО или ОДКБ, али су зато донекле заинтересовани да уђе у састав ЕУ.

Резултати августовског истраживања „Демостата“ показују да су грађани Србије подељени између  духовне и  материјалне вертикале. На репрезентативном узорку више од половине грађана Србије (53 одсто) сматра да Србија не треба да има војне базе ни једне од великих сила, док 20 одсто мисли да то треба дозволити Русији, а два одсто САД. Србија жели да задржи своју независност.

Грађани Србије су видно подељени у погледу ставова “Запад-Исток“. Србија би да буде и једно и друго, али да се ни за кога не везује по “сваку цену“. Истраживање „Којем би се царству приклонили…Србија између Истока и Запада“ показало је и да већина испитаника, њих 41 одсто, сматра да је Русија највећи пријатељ Србије, а следе Кина са шест одсто, Грчка четири одсто, Македонија (три одсто) и Црна Гора и Немачка са по два одсто.

Док су пријатељства међу народима релативна категорија, апсолутна вредност и значај грађана Србије је да себе виде у западном свету и да у том правцу траже своју срећу и посао. По истраживању, на питање у којој би земљи највише волели да живе, 11 одсто испитаника је навело Немачку, седам одсто Швајцарску, по пет одсто Аустрију, Италију и Шведску, док се четири одсто изјаснило за САД.

Евидентно је да ту нема ни истока, нити Русије, Кине и других нама драгих држава. Занимљиви су резултати истраживања који показују да би они који су гласали за Вучића „дали“ базе у Србији само Русији и то у 28 одсто случајева, а 21 одсто Вучићевих гласача својој деци би за живот и рад препоручили Немачку. Тако је Србија по истраживањима “Демостата“  окренута између Русије и Немачке, што је општа слика кретања Србије од њене независности 1878. године, па све до данас.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: