ГЕОПОЛИТИКА: ПОЛИТИЧКО НАСИЉЕ НАД СРБИЈОМ

FOTO Političko nasilje nad SrbijomСведоци смо да је неколико месеци уназад Србија у вези са Косовом и процесом евроинтеграција оптерећена многобројним политичким притисцима које долазе из кухиње политичких елита САД. Давно је један сарајевски колумниста закључио да је политички притисак опасно заразно обољење. Иако се на политичке притиске грађани директно не жале, ситуација је таква да пре или касније осете гомилу симптома ове пошасти. Од последица политичког притиска пати друштво у целини, јер једном када се представници власти заразе, страдају сви они који се у политичком систему налазе “испод њих“.

Нема високог представника мале државе, а да није био жртва политичког насиља “великих играча“ који се боре за примат на светској геополитичкој шаховској табли. Дефиниција каже да је политичко насиље  директна или индиректна, латентна примена силе над свешћу, телом, вољом и материјалним добрима, стварног, потенцијалног или претпостављеног политичког противника. Основни облици политичког насиља манифестују се кроз принуду, притисак и претњу силом.

Искусне дипломате знају да су политички притисци редовна појава у комуникацији са “великим играчима“. Притисак се јавља као облик насиља онда када се рачуна са интересом онога на кога се притисак врши да ће учинити све како би очувао своје основне ресурсе политичке моћи и на тај начин пружа уступке који воде остварењу интереса онога ко притисак врши.

Све нeдавне званичне посете Београду које су имали амерички сенатори и представници вашингтонске администрације сводиле су се на политичке притиске. Отргнути Србију из загрљаја Русије и натерати је да поклони Албанцима Косово био је и остао њихов једини захтев. За то време власт у Србији је како је знала и умела калкулисала и балансирала умањујући интензитет наметнутог политичког притиска. У измаглици уочавамо и најновији политички притисак који домаћи медији пореде са оним страшним захтевом са којим је Аустроугарска монархија суочила Србију пред Први светски рат када је тадашњи председник владе Никола Пашић рекао: “Спаса нам нема, пропасти нећемо“.

Експерти утицајног Универзитета Колумбија траже од председника Доналда Трампа да натера Србију да у року од 18 месеци призна Косово. У супротном, званични Београд треба казнити финансијским санкцијама и прекидом процеса евроинтеграција. Поједини домаћи медији су пренели делове њиховог извештаја о имплементацији дијалога Косово – Србија у којем дословно пише: “Брисел и Вашингтон морају да предузму мере за спровођење свих споразума и да инсистирају да Србија призна Косово“. Један од водећих америчких идеолога Дејвид И. Филипс у овој анализи напомиње да уколико било која страна омета, ЕУ би требало да суспендује посредовање и замрзне све финансијске фондове.

Ако би детаљније анализирали шта све САД захтева од Србије, могли бисмо да закључимо да нам Јенкији поново припремају најгрубљи облик политичког насиља. Заправо више није реч о класичном политичком притиску, већ о бруталном ултиматуму, по принципу: Ако не урадите у задатом року оно што од вас тражимо, онда следи заслужена казна. За разлику од политичког притиска који колико-толико омогућује да се сачува интегритет ономе на кога се притисак врши, код изнетог ултиматума коначно се “скидају рукавице“ и долазимо до последњег чина у којем јачи преговарач не даје ни трачак наде слабијем да настави са сарадњом и преговорима.

Признање Косова представљало би акт велеиздаје и одрицање од политике “средњег пута“. Политичко насиље над Србијом које тренутно спроводи САД могло би да произведе само један ефекат, а то је да се званични Београд бесповратно гурне у наручје Русима.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: