ИЗ НАШЕГ УЛГА: СРБИЈА ИЗМЕЂУ ДОМАЋЕГ И СТРАНОГ КАПИТАЛА

FOTO Srbija između domaćeg i stranog kapitalaПриликом “удомљавања“ српских компанија политички естаблишмент у Србији има већи интерес и више поверења у стране компаније, него у домаћу пословну елиту. Није Србија једина држава где власт у домаћим бизнисменима види конкуренцију моћи и утицаја, нити је такав однос према њима довијег датума. Сетимо се само медијског блаћења од стране владајућих партија у Србији почев од 2007. године, па све до данас у којој се домаћи предузетници окупљени у клубу “Привредник“ и другим асоцијацијама представљају као непожељни или неодговорни за управљање и приватизацију значајних компанија, попут ПКБ или других који су у процесу  приватизације.

Страни инвеститори који добијају компаније, предузећа и земљиште као “на тацни“ мало улажу у односу на оно што им држава “поклања“. Када стране компаније улажу у земље региона, то је најбољи знак, такорећи нека врста легитимације да је земља домаћин стабилна. Ситуација на терену је другачија. Стране компаније извуку профит, а порез не плаћају држави у којој послују. Затим следи наставак потраге за новим логацијама где животари још јефтинија радна снага.Тако се ствара колонијално тржиште.

Страх од домаћег капитала код  власти ствара сукоб  интереса. Када домаћи предузетник прихвати обавезе ризикује да буде санкционисан од стране државе уколико не послује по правилима. То се пре свега односи на пореске обавезе, али и на договорену пословну политику. Занимљиво је да Србија има неколико хиљада грађана чије је богатство веће од милион евра. Зашто се тај капитал не пласира на домаће тржиште велико је питање за српски бизнис, али и за политичаре?

Једна од пословних лидера у Србији Богољуб Карић спреман је да уложи свој капитал и искуство у поједине привредне гране. Како каже, породица Карић ради у области грађевинарства, а намерава да улаже и у агроиндустрију. Спремни су да учествују на тендеру за куповину ПКБ-а, јер верује у актуелну власт која је успела да уклони некадашњу „приватизациону џунглу“. “Сматрамо да је боље ПКБ и друге државне компаније дати српској пословној елити, а самим тим и породици Карић, боље него било којим људима са стране“, каже Богољуб Карић.

Иако ове речи једног успешног пословног човека имају основу, став политичког естаблишмента је да “Србијом неће владати тајкуни и богаташи“. Очигледно је да деценију уназад власт нема поверења у домаће инвеститоре. Отуда и пословни промашаји у вези са пословањем компаније “Агрокор“ у Србији и сви проблеми који су из тог аранжмана проистекли. Уколико власт неће да подстиче рад домаће пословне елите, већ само странце то може да произведе велике проблеме у привредној сфери у наредном периоду.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: