ГЕОПОЛИТИКА: ДА ЛИ ПОСТОЈИ ЕУ БЕЗ НАТО?

FOTO Da li postoji EU bez NATOKo je значајнији и моћнији: НАТО ИЛИ ЕУ, односно колика је стварна моћ ЕУ у односу на моћ САД у Европи? После Другог светског рата САД су већи део Западне Европе ставиле под свој кишобран преко Маршаловог плана, стратегије “Хладног рата“,  али и формирања НАТО алијансе 1949. године. САД са Великом Британијом су биле “протектори“ над Западном Немачком, а Источну Немачку држао је СССР. Интереси САД и европских езотерија (група Билдерберг 1955. године) утицали су на стварање Економске заједнице (ЕЗ) оличене у савезу за угаљ и челик између Немачке, предвођене канцеларом Конрадом Аденауером, и Де Голове Француске.

Стратешки посматрано, САД  су преко НАТО активирале атлантистичку доктрину која је на економском плану дефинисана као ЕЗ-ЕУ. Без САД и НАТО није била могућа интеграција, односно уједињавање Недмачке 1989/1990. године, нити стратегија распада комунистичког света, пре свега СССР и других држава Источне Европе.

САД су покориле ЕЗ-ЕУ током “балканске кризе“, а затим и Првог и Другог светског рата, који су променили Европу. Без САД није било могуће ширење западне демократије на Исток и приближавање Русији, што је проузроковало и вид окупације Русије од стране западног, односно америчког утицаја у време владавине Бориса Јељцина у периоду од 1991. до 1999. године. САД и НАТО су обмануле Руску Федерацију и видно је пљачкале уз помоћ својих инсајдера.

САД су показале да су оне газде које уређују односе у Европи кроз ратове, санкције и стварање нових држава. Европска заједница, касније Европска унија није могла ни један битан међународни потез да повуче без сагласности САД,  посебно у кризи на Блиском и Средњем истоку. Ширење ЕУ није могло да се догоди без утицаја САД и НАТО које су прво приморавале улазак кандидата за ЕУ у НАТО, а онда у Унију. Глобална економска криза се 2008. године преселила из САД у Европу и друге делове света, а профит од економских штета су извукли управо Американци. САД су у уз помоћ хеџ фондова и банкарске мафије “повлачиле конце“ грчке кризе.

Суштински посматрано, ЕУ без САД и НАТО не постоји. ЕУ готово да не може самостално да функционише, посебно ако се узме у обзир феномен Брегзита. У  исто време, НАТО и те како може да функционише без ЕУ. То све говори да данашња ЕУ полако, али  сигурно одлази са сцене и биће организована онако како то званичном Вашингтону и неколицини држава чланица ЕУ, пре свега Немачкој, буде одговарало.

ЕУ је данас профитабилна и неопходна Немачкој и Француској. Мада ЕУ више није потребна Турској као вечитом кандидату, потребна је мањим државама протекторалног карактера. Немачка је профитирала од проширења ЕУ. Преко евро зоне Немачка је видно ојачала играјући улогу лидера ЕУ, што свакако не одговара САД, којe се боре да и надаље остану контролори немачких финансија.

Немачки утицај је проширен на Средњу Европу и Балкан. То није у интересу САД. Због тога САД  иду на унутрашње слабљење ЕУ и  евро зоне, непрестано притискајући ЕУ да је прати у спољној политици према Руској Федерацији. САД су са пројектом “Три мора“, односно успостављањем контроле у Балтичком, Црном и Јадранском басену, заправо угрозиле интересе Немачке.

Сведоци смо да сада Пољска притиска ЕУ и Немачку,  јер има подршку САД. Пољска као сателит САД и НАТО у својој антируској кампањи ради на ширењу својих вековних интереса према Украјини. На тај начин се заоштравају односи са Русијом.

САД исту стратегију спроводе и на Балкану преко својих геополтичких интереса на Црном мору, уз помоћ Румуније, као и на Јадранском мору, уз помоћ Албаније, Хрватске, Црне Горе и Словеније. Све државе на Балкану, пре добијања статуса у ЕУ, прво су постале чланице НАТО. Такав ће модел бити и за Македонију. Србија ће бити на великом искушењу да свој пут ка ЕУ, који је крајње неизвестан, прво овери уласком у НАТО. САД и НАТО ће тражити од Србије дистанцирање од Русије и јачање војне сарадње која ће на крају бити значајнији услов од Косова и затварања поглавља 35 за улазак у ЕУ.

 

Пише: Томислав Кресовић         

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: