ГЕОПОЛИТИКА: ИНТЕРЕСНЕ СФЕРЕ И ЧЕРУПАЊЕ БАЛКАНА

FOTO Interesne sfere i čerupanje BalkanaУгледни историчар академик Владимир Дедијер  је 1980. године објавио значајну књигу “Интересне сфере“ обрадивши однос империја према Балкану током 19. и 20. века. Интересна сфера се дефинише као простор у којем поједине политичке силе (царства или државе) настоје геополитички доминирати ради остваривања својих државних, економских, војних и других интереса. Својствена је политичким силама које теже ширењу моћи изван властитих граница, регија или континената.

Није се много променила “шаховска табла“ на којој је и Балкан, само што су у игру од 1992. године ушле и САД, односно НАТО, а однедавно и Кина на свом “Новом путу свиле“. Највећи губитник у новој расподели моћи и утицаја суперсила на мале државе и народе је Србија, генерално посматрано Срби, јер су у великој мери поништени резултати балканских и Великог светског рата. Србији је отето Косово које је 2008. године вољом већег дела ЕУ, САД и НАТО проглашено за државу. Срби су доживели пораз и егзодус у Хрватској, а у БиХ се врши међународно и регионално дезавуисање Републке Српске. Црна Гора као некадашња историјски  “изворна“ српска држава Србе је свела на мањину, иако чине више од трећине становништва.

Балкан је био и остао полигон сукоба и супротстављања интересних сфера и утицаја. На Балкану  су срушени комунистички режими, покренути су грађански ратови и етничко-верски сукоби. Извршена је геополитичка тектоника која је променила идеолошку, али и глобалну позицију    народа и држава у региону. Обликована је доминантна евроатлантистичка форма. Русија која је  била на Балкану важан фактор сада је видно маргинализована и истиснута са политиком ЕУ и САД, односно НАТО.

Од идеолошког Хладног рата,  комунистичког система  који се супротстављао Западу, сада је Балкан “окреће леђа“ Русији и чини део тзв. “преумљеног“ западног света. Промену идеолошке матрице на Балкану увеле су САД и НАТО деведесетих година, и траје све до данас.

Својевремено потискивање Русије са Балкана ојачало је Немачки утицај, пре свега економски. Балкан је постао Немачка економска колонија ограниченог утицаја, јер без САД нема сагласности  за њену моћ у региону. Немачка није толико агресивна као САД према Русији у Европи и Балкану, али доследно следи атлантистичку доктрину.

На Балкану се својим интересима умрежавају две моћне државе. То су Турска и Кина. Турска је свој вековни утицај на Балкану имала до 1912. године. Њени неоотомански интереси ојачани су у последњих 10 до 15 година у региону, како економски, тако и верски, политички и делом  војни.

Турска је израсла у моћну регионалну, балканску силу значајних аспирација. Кина је на Балкан  дошла раних 60-тих годна, и то у Албанију да буде фактор између совјетског и југословенског  комунистичко-социјалистичког система. Данас је Кина светска сила која у себи нема изражени  империјални карактер, али има јаку политику експанзије у Европу преко “миленијумског пута свиле“ који иде преко Балкана. Интереси САД-НАТО, Немачке, Русије,Турске и Кине, Балкан   чине веома неуралгичном зоном различитих интереса и претензија. Ипак, ако је реч о Балкану  много је за релативно мали географски простор са бурном историјом.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: