БАЛКАНОЛОГИЈА: КРПЉЕЊЕ ЖИВОТА АНТИДЕПРЕСИВИМА

FOTO Krpljenje života antidepresivimaОпшта констатација за данашње време је отуђеност међу људима, унутрашње душевне тескобе, повученост “малог човека“ у своју  љуштуру, општи страх и појачана агресија. Све су то резултати   деценијског “минулог рада“ генерација грађана Србије који прате трендове модерног друштва и све последице глобализације која прати високи степен неједнакости и сиромаштва.

Попут комшија у региону грађани Србије пате од појединачне и колективне депресије, али и временске амнезије. Страх од живота прати и страх од губитка, болести, ратова, етничких и верских сукоба. Породице поседују све мање одбрамбених механизама. Нараста социјална отуђеност. Родитељи користе антидепресиве, алкохол и  дуван, као и “смиридон“’, а  све више  младих и оних најмлађих је под утицајем друштвених мрежа, које могу да изазову зависност.

Мало је поверења у политичаре и чиновнике. Све то ствара општу слику друштвене аномије и социјалне патологије. Веома је слаба социјално-психолошка превенција стања менталног здравља нације. Живећи у социјалном кошмару, грађани сами себе лече и смирују. Подаци говоре да грађани Србије на своју руку узимају кафетин, антидепресиве, лекове за висок притисак, аритмију и спречавање срчаног удара.

Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, грађани Србије сваке године попију два милиона паковања лекова више него претходне године, а судећи по претходној години, попило се 80 милиона кутија лекова који се издају на рецепт, а ове године ће бити 82 милиона кутија. Подаци говоре да Србија боље живи него прошле или ранијих година, да је смањена незапосленост, али се зато више корисите лекови. То само говори о степену унутрашњег конфликта и душевног бола, али и све слабијег здравља грађана Србије.

Повишени притисак и дијабетес као психосоматске болести настале услед стресног и нездравог живота окупирају 7,6 одсто људи. Формално депресија је дијагностикована код 6,3 одсто грађана, али је реално очекивати да од ње болује знатно више људи. Пре 15 година у Србији је конзумирано седам таблета за смирење по становнику, да би пре пет година тај број скочио на 20 до 30 таблета. Последице транзиције, сиромаштва и екномско-политичких криза видно утичу на опште и ментално здравље нације. Очигледно је да је читав регион системски оболео од психосоматских траума. Дуг је пут за опоравак нација које су већ у три генерације погођене тежим облицима социјалних епидемија.

Пише: Томислав Кресовић  

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: