ГЕОПОЛИТИКА: НАТО БУМЕРАНГ НЕ ПОГАЂА МЕТУ

FOTO Nato bumerang ne pogađa metuИсламски радикални тероризам који тресе Европу је у извесној мери геополитички бумеранг   досадашњим “активностима“ НАТО трупа у исламским државама. Бумеранг је оружије аустралијских Абориџина, које се враћа ловцу уколико не погоди мету.

Велика разарања на Блиском и Средњем Истоку пре свега у Сирији, Ираку, Либији, али и Авганистану отварају акције ИСИЛ-а по “дубини“ Европе. Западне државе нису довољно водиле рачуна о последицама својих акција према исламским државама ради одржавања или остваривања  геополитичких интереса. Сад им се све то враћа у форми терористичких напада широм Европе.

Запад, пре свега САД и њени савезници у НАТО својом политиком “посејали“ су исламски радикализам и тероризам у Европи још у време распада бивше Југославије. Грађански рат у БиХ од 1992. до 1995. године је био полигон за шире циљеве Ал Каиде коју су из сенке подржале САД и моћне државе ЕУ. Више хиљада фанатика из Саудијске Арабије, Ирана, Пакистана, Либије, Туниса, Турске и других исламских земаља били су у редовима армије БиХ.

Верски и грађански рат у БиХ био је полигон за јачање Ал Каиде на Балкану и у Европи. Акција је настављена 1998. и 1999. године укључивањем “светих ратника“ у сукобе на Косову и Метохији против Србије и кроз спонзорисање исламског радикализма преко концепта “Велике Албаније“. САД  и чланице НАТО и већи део ЕУ су  подржавајући учешће исламских терориста у отимачини Косова, касније ову хибридну творевину признале као државу.

После сукоба на Балкану на хиљаде муџахедина и вехабија остале су у Европи као “спавачи“. Балканска криза је отворила врата радикалном исламу. Западна Европа је све то равнодушно посматрала. Зато је сада Европа у “грозници“ и страху. БиХ и Косово били су проба великих  сукоба и војних акција у Авганистану, Сирији, Ираку и Либији што је проузроковало стварање великих мигрантских криза.

Разарањем Ирака, Сирије и Либије сада је Европа угрожена од исламског тероризма, јер је то  постао и сукоб интереса моћних држава, али и сукоба  цивилизација. Када се растурају држве и  народи стварају се велики мигрантски и етнички конфликти, који се по правилу шире. Тако се  ствара проблем сукоба цивилизација и вера, који неминовно активира фанатизам и све облике политичког насиља. Западна Европа и САД потпалиле су фитиљ ислмског радикализма на Балкану.  Сада се по принципу домино ефекта тешко може угасити пожар тероризма који је захватио Европу.

 

Пише: Томислав Кресовић                  

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: