ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ: ГДЕ СУ УЗОРИ ЗА ВЛАДАВИНУ ПРАВА?

FOTO Gde su uzori za vladavinu prava“Србија има подршку ЕУ, кључна је владавина права“, основна је порука председавајућег Комитетом за спољне послове Европског парламента и известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера, после недавног сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

Са друге стране, председник Вучић сматра да су Космет и спољна политика кључне области на путу Србије ка ЕУ, а тек потом следи питање владавине права. Да ли је то само једна проста реченица или се у том појму крије нешто знатно сложеније?

Академик Коста Чавошки дефинише владавину права као метаправну идеју о ваљаном правном поретку који подробним и постојаним правним ограничењима државне власти, одговарајућим својствима закона и поузданим институционалним јемствима највећма обезбеђује људску сигурност и слободу.

Заједничко за све дефиниције и тумачења владавине права јесте да је она камен темељац модерне државе, да обезеђује права и слободе појединцу, али и санкције у случају њихове повреде. Када у држави “царује“ право то значи да у уставу и законима постоје правила која искључују концентрацију власти на једном месту, самовољу и злоупотребе у области људских права и слобода. Истовремено, владавина права се супродставља полицијској држави коју карактерише слепа покорност законима, у којој је појединац обесправљен.

Владавина права је заправо идеал коме треба да тежи свака демократски уређена држава. Примери добре праксе постоје у већини чланица Европске уније, али не постоји ни једна европска држава која се може похвалити да Србији и другим земљама кандидатима у потпуности може да буде узор демократичности. Која би то држава могла да се похвали да је стала на пут корупцији, да нема недостатака у изборном процесу или да њихове судије и тужиоци нису под притиском политике. Да ли игде у свету постоје тзв. “слободни медији“ и у којој то земљи њени грађани имају апсолутно једнак третман у погледу лечења или образовања?

Држати лекције Србији како јој мањка владавина права, а оглушити се пред колективном хистеријом Хрватске у којој се величају крвници, а ниподаштавају жртве, крајње је цинично. Уколико Европска унија заиста жели да помогне Србији у окончању процеса реформи, које у начелу наглашавају област јачања владавине права и независности иституција, онда би требала да примени исте аршине који су важили за друге балканске државе које су постале њене чланице.

Од Милтона, па до данас теоретичари права сматрају да је владавина права једино поуздано јемство слободе. У основи “бити слободан“ омогућује човеку да може да делује без присиле и забрана. У том духу Србија иде крупним корацима напред ка Европској унији, свесна чињенице да своју слободу није добила од великих сила, већ се за њу борила и увек је праведно извојевала.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: