ИЗ НАШЕГ УГЛА: ШТА ЈЕ ТО СРПСКИ “ЊУ ДИЛ“?

FOTO Šta je to srpski Nju dilПоред уласка страних инвеститора који пружају међународни легитимитет економској и политичкој стабилности Србије треба пружити и шансу домаћим предузетницима да раде и граде под истим или сличним условима као што је то омогућено страницима.

Да ли треба посебно напомињати да би домаће компаније плаћале порез Србији, била би ангажована домаћа памет и повећало би се запошљавање. Међу њима свакако предњачи Богољуб Карић који је у свери грађевинарства своју способност доказао на тржиштима Русије, Белорусије и Казахстана.

Српски “Њу дил“, односно активирање домаћег капитала и радне снаге представља формулу успеха, односно добитну комбинацију за подизање националног грађевинарства. Иницијална каписла домаћег Њу дила могао би да постане пројекат “BK Group“ под називом “Тесла град“ који предвиђа изградњу стотина хиљада квадратних метара стамбеног и пословног простора. Изградњом јефтиних квадрата у Београду и Србији омогућиће се великом броју грађана да се скуће, а истовремено помоћиће грађевинцима да уз пристојне плате у будућности добијају послове у земљи или иностранству.

Основни циљ је да се подстакне оснивање породичних фирми које би опремале милион новоизграђених квадратних метара. Карићи су своју пословну логику патентирали на пробирљивом руском тржишту. На тај начин би се озбиљно порадило и на “оздрављењу“  грађевинарства у Србији, које је нарушено разним лобијима и мафијашким интересима.

“Кажу да је то Богољубова шарена лажа, да гради квадратни метар од 490 до 500 евра. Узбуркали су се центри моћи који поручују да разбијам тржиште на којем је квадрат 1.500, па и 2.000 евра, а њихова зарада 500 до 1.000 евра. Ми ћемо да радимо са профитом од 50 евра по квадрату, кад платимо све дажбине и порезе. Морамо да се одрекнемо великих профита, презадовољни смо и са 50 евра. Циљ нам је да запослимо целу земљу и развијамо економију”, каже Богољуб Карић.

Иза ових речи стоји логика економског патриотизма. Позиција националног грађевинарства у Србији је крајње поражавајућа. Коначно се пронашао неко ко уме и хоће да подигне девастирану грађевинску оперативу. “Нећу робове у компанији. Запослени неће имати плату 3.000 евра као у Словенији или 6.000 евра у Немачкој, али 1.000 евра морају да имају. То је мој интерес, да не буде радник роб“, каже Карић.

Пројекат “Тесла град“ је могућ уколико власт покаже добру вољу. Месечно би могло да се изгради пет хиљада станова, а Београд и Србија да добију и до 80 хиљада станова годишње. Квадрат би био 490 до 500 евра, што значи да би уз повољан кредит од 30 хиљада евра купци могли да пазаре стан који има више од 60 квадрата. Ово није сан ако се ствари поставе на рационалној основи.

Покретањем на стотине малих предузећа у шири пословни систем домаћа грађевинска оператива, за коју и странци знају да је веома квалитетна, узлетела би изнад Србије попут феникса. Нема сумње да Богољуб Карић гаји специфичан имиџ непораженог борца који у свом окружењу увек тражи нешто позитивно, а инертна средина у њему ствара изазов и провоцира га да треба искористити шансу и показати јавности да уз мало воље све може бити много, много боље..Српски “Њу дил“ ће на делу показати да без домаћег капитала и ангажмана радне снаге нема битнијег напретка Србије.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: