ГЕОПОЛИТИКА: БАЛКАНУ НИЈЕ СУЂЕН ТРАЈНИ МИР

FOTO Balkanu nije suđen trajni mirЗападна политика Србију види као “фактор стабилности на Балкану“, али истовремено се кроз  геополитичке потезе и интересе уочава и потреба дефрагментације и федерализације, односно отворена отимачина територије, а најбољи пример за то је Косово.

Глобални рат на Балкану водио се са циљем да се смањи геополитички простор српског народа претварањем Косова у “хибридну творевину“, под контролом САД, ЕУ и НАТО. Моћним државама у ЕУ пре свега Немачкој , али  и САД више одговара ослабљена Србија по  “предкумановском“ моделу. У процесу евроинтеграција Србији прети сценарио “меког“ облика  растакања преко регионализације која ће у некој фази добити облик федерализације.

Постоји могућност да дође до стварања вишег нивоа самоуправе за војвођанске Мађаре и Бошњаке у Рашкој области-Санџаку, као и да Албанци на југу Србије добију културну аутономију. Ту се појављују и  извесни притисци Румуније у вези са положајем Влаха у Источној Србији. Све у свему, Србија ће у дужем периоду бити “на посматрању“ и перфидном облику дезинтеграције која ће се појављивати као могући услов на путу ка ЕУ.

Поред тога, САД ће допунски притискати Србију да се слаби Република Српска и значај Дејтонског споразума, односно да се БиХ “угура“ у НАТО. Србија се не сагледава као истински   партнер ЕУ и САД, већ као држава у трансформацији која би била у склопу протектората НАТО и  геополитичких интереса Немачке. Запад не види неку озбиљнију потребу да заштити интересе Србије на Косову и Метохији, већ да је додатно редукује. Западни адути у притиску на Србију  дефинисани су преко Хрватске и Албаније, али и других суседних држава које ће показивати тенденцију етничких интереса у Србији.

Примарни циљ западних сила је да се Русија стратешки избаци са Балкана и из Републике Српске и Србије. Званични Београд ће непрестано бити притискан да се определи између ЕУ и НАТО, с једне стране, односно Русије, са друге стране. Угледни амерички часопис „Нешенел интерест“ пише да “САД планира да распарча Србију због Русије“. Ова теза није нова, али у блиској   будућности може бити веома тешка за стабилност Балкана.

Аутор текста Роберт Мери предвиђа да је могуће укључивање Србије, Украјине и Грузије у НАТО. Евидентно је да распарчавање Балкана и Србије, као и других држава није могуће без сукоба. Истраживање агенције “Галуп“ показује да су се две земље са Балкана, међу којима је и Србија, нашле у првих десет чији су грађани спремни да ратују за своју државу, док су на зачељу табеле завршиле земље западне и јужне Европе.

Нема сумње да “стратези хаоса“ увелико уигравају могуће сценарије сукоба на релацији БИХ-Србија-Косово, рачунајући ту и Албанију као  природног зашитника Косова и “Велике Албаније“, уз мешање Хрватске и директно укључивање НАТО, односно САД. Све ово указује да на Балкану није реалан трајни мир и стабилност.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: