ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: НАРОДНА МУДРОСТ ИНСПИРАЦИЈА ЗА БУДУЋНОСТ

FOTO Narodna mudrost inspiracija za budućnostСрбији је данас више него икада потребно да се врати својим вредностима које су преживеле  векове и које су део националне духовности. Срби као и други народи имају своју народну мудрост. Богатство једног народа је у очувању народне мудрости и њене примене, пре свега у породици, а затим и у друштву, политици, образовању… 

Вук Караџић је скупио и делимично објавио или спремио за објављивање дело српског народа скупљано кроз векове. Међу многим насловима овде посебно помињемо „Српске народне пословице и друге као и оне у обичај узете ријечи“ из 1836 и 1849. године. Данас они који су на власти у Србији и они који желе да се баве јавним пословима у свом раду треба да сем  дневних интереса обрате пажњу и на мудре народне изреке, јер су оне део наше културне баштине.

За проучавање политике и карактера владара поучна је народна изрека: “Ако хоћеш кога да познаш, подај му власт“. У исто време, свака власт мора у себи да садржи и саборност, да истраје на томе колико је важно да се чује глас народа. Зато народна мудрост каже: “Без збора нема договора“. Говор је веома важно политичко “оружје“ и извор моћи. Народна мудрост на то каже: “Где је много приче мало је рада“, али и да је “језик више глава посекао него сабља“.

Данас смо суочени и са мањком личног и јавног морала. Народна мудрост каже: “Где је стида, ту је и поштења“. Свака политика тежи да покаже да је она у праву и да су претходне биле лоше. Народна мудрост учи “Да се права истина позна, треба чути два звона“.

Многи који се баве политиком или су успешни у “прављењу новца“ заборављају на мудру изреку: “Данас у злату, сутра у блату“. Политичари који желе да остану на власти више говоре језиком   повлађивања и маскирања стварности. У политици теже пролазе они који следе мудру изреку: “Истина увек највише боли“. Свака власт се заснива на лидерству и политичким вођама, који могу бити прогресивни или да коче свој народ. Снага политичког вође је у снази  “колективне енергије“ народа и  владе. Зато народна мудрост каже: “Једна ласта не чини пролеће“.

Познато је за све политичаре овога света да “једно мисле, друго говоре, а треће творе“. Мудрост политике и власти је у изреци: “Кад се сложе и слаби су јаки“. Свака држава тражи једну владу, једног вођу и усаглашену политику, како унутрашњу, тако и спољну. Зато се у народу каже: “На једну главу не може се две капе“.

Када се управља државом и народом увек треба сагледати реалност и применити народну мудрост: “Према губеру се ваља пружити“. Политичке партије на власти и у борби за власт користе  кампање и медије. На то народна мудрост каже: “Рибе се лове удицом, а људи речима“. Свака  рационална и мудра власт “не сече одлуке преко колена“. Народна мудрост нас учи: “Старије је јутро од вечери“. Опстанак једне државе зависи и од  слоге у  народу, одговорне власти и  јавности. Зато народна мудрост учи: “Тешко дому у ком нема слоге“.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: