ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ: КОМЕ СМЕТА СРПСКА МИТОЛОГИЈА?

FOTO Kome smeta srpska mitologijaЕвропска унија је у кризи индентитета, организације и  судбине евро-зоне. Балкан је за ЕУ “брисани простор“ у коме се мешају утицаји ислама, православља, римокатолицизма, протестантизма и неолибералног атеизма.

Геостратешки посматрано Балкан је полигон НАТО, руског утицаја, стратешка тачка кинеског “Новог пута свиле“ и друмова који су “пожељели Турака“. У замршеном геополитичком колоплету Европска унија је застала са проширењем, што представља крајње неизвестан период како за Балкан, тако и за Србију. Званични Београд не одустаје од спровођења и усвајања “европских закона“. Бранећи своје националне интересе Србија има “излазну стратегују“ за неодређени временски период болних евроинтеграција.

Србија се бори са сиромаштвом, социјалном неједнакошћу, регионалним проблемима и “замрзнутим конфликтом“ на Косову, а не може да буде равнодушна ни према судбини сународника у Републици Српској. Држава и нација не могу живети од обећања. Неопходна су реално спроводива решења у склопу међународних односа. Србија сада преко поглавља за приступање ЕУ “тренира“ спровођење европских стандарда, али  је непознато каква ће бити нова организација ЕУ у наредним  годинама и која ће правила важити.

Европска унија од Србије ће јасно тражити да призна Косово као државу по  поглављу 35, да своју војну концепцију из статуса неутралности преведе у НАТО и да се дистанцира од Руске Федерације. ЕУ и НАТО, као и САД, траже да се Србија на различите начине одрекне Косова.

Одговори на све ове захтеве морају бити у складу са уставом, уз незаобилазни референдум. Став Србије према Косову, ЕУ и НАТО су  једино меродавни преко референдума грађана. Србија на јесен улази у тежак процес унутрашњег дијалога око Косова. То ће бити тест проба за Србију на  путу ка ЕУ.

Наглашавамо – тест проба, јер полазимо од премисе да католичкој и протестансткој Европи не би требао да смета наш начин живота, језик, писмо, вера и крсна слава. Посебно је важно да будемо начисто да ли Европској унији смета српска митологија, а то нису само бабароге, вампири, аждаје и дрекавци, већ и змија чуваркућа, Милош Обилић и “Kосовски мит“, цар Лазар и његова порука српским јунацима: “Ја не одлучујем да ли ћу у бој на основу тога колика ми сила прети, већ колику светињу браним“.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: