БАЛКАНСКЕ МУКЕ: ИСИЛ ПРЕТИ НА “АМЕРИЧКОМ“ КОСОВУ

FOTO Isil preti na američkom kosovuКосово је амерички, НАТО и ЕУ протекторат. САД имају на Косову једну од најмоћнијих војних база Бондстил. Поред тога, САД обучавају безбедносне структуре Косова, како полицију, тако и Косовски заштитни корпус, који представља нуклеус “армије Косова“. САД од 1999. године имају јаке структуре обавештајне службе заједно са другим тајним службама држава НАТО и ЕУ.

Дипломатија САД и амбасадори у Приштини директно одлучују о функционисању Владе Косова. Све администрације САД од 1999. године знају за деловање разних исламских, радикалних и верских организација из најмање десетак исламских држава, почев од Саудијске Арабије, Турске, Ирана, Пакистана, као и верских секти које делују преко Исламске  заједнице  Косова. Када се све  повеже САД  су заправо домаћини на Косову и војно-политички протектори који не успевају да се изборе са радикалним исламом који је пред њиховим војним базама.

Годинама различите НВО и амерички институти као и извештаји Стејт департмента пишу да на Косову делују радикалне исламске групе и поједници који се практично налазе пред очима обавештајних структура САД и војних база. Тако Стејт департмент у новом годишњем извештају о тероризму пише: “На Косову јача претња од насилног исламског екстремизма што једним делом финансирају и стране организације које пропагирају идеологије и насилне екстремне групе које активно користе друштвене медије за ширење пропаганде и регрутовање следбеника“.

Како је могуће да пред толиким утицајем  САД , пред јаким војним снагама Пентагона, али и   мрежама ЦИА и НСА делују исламске ћелије на релативно малом простору Косова, а да нису  откривене или неутралисане од стране САД и НАТО? Коме то одговара радикални ислам на Балкану?

Извештај  Стејт департмента око Косова наводи да је близу 315 страних терористичких бораца са Косова отпутовало у Сирију и Ирак да се боре за Исламску државу (ИСИС), или Ал-Нусру, испоставу Ал- Каиде у Сирији, и да је отприлике 58 бораца убијено. Колико су у ове акције умешне структуре косовске владе, бивше структуре ОВК или албанска нарко-мафија, као и Исламска верска заједница на Косову и разне вехабијске секте остаје отворено питање.

Стејт департмент оцењује да Влада Косова примењује свеобухватну стратегију и акциони план за борбу против насилног екстремизма и додаје да на том плану сарађује са САД, НАТО и Еулексом. Ако Влада Косова сарађује са  САД и НАТО у борби против  тероризма, како је онда могуће да је Косово постало “ниска динамита“ закачена око појаса бесловесног екстремисте који још увек није одлучио где ће и кад ће да се разнесе.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: