ГЕОПОЛИТИКА: БРИТАНЦИ ПОКРЕНУЛИ ЈАВНУ РАСПРАВУ О БАЛКАНУ

FOTO Britanci pokrenuli javnu raspravu o Balkanu.jpgПосле “Брегзита“ и дужег процеса изласка из ЕУ Велика Британија тражи нову стратегију наступа и деловања у појединим деловима Европе, пре свега Балкана. Британија је традиционално дуже од сто година присутна на Бакану, а “дипломатску оштрицу“ је испољила 1992. године са признањем Словеније, Хрватске и БиХ, и нешто касније учешћем у НАТО агресији на Србију.

Недавно је Одбор за међународне односе британског парламента покренуо расправу о будућим односима Велике Британије и Балкана. Као да је вест из рубрике “Веровали или не“, британски парламент је расписао конкурс за учешће у расправи „После Брегзита: Велика Британија и Балкан“. Препоручено је да писани предлози не буду дужи од три странице. Рок за одговоре је до 15. септембра, а јавна слушања ће бити одржана до октобра.

Велика Британија је имала своју политику на Балкану и била својеврсно “предворје“ за САД, али сада се нашла изолована од стране Немачке, САД и Турске. Велика Британија на Балкану неће водити политику ЕУ, већ своју и делом НАТО политику. Реално је да Великој Британији сада не достају економске, културне и политичке идеје како одржати своје интересе на Балкану у шиорој геополитичкој конкуренцији. Један део те политике ће се и надаље ослањати на САД, а други део је сарадња са Турском. Будући да ЕУ и Немачка имају заоштрене дипломатске односе са Турском, сада треба да дођу до изражаја нове идеје које ће Велику Британију одржати “у балканском седлу“.

Међу кључним питањима је актуелизација директних и индиректних британских интереса на Балкану и какве последице по НАТО може да произведе војна и економска блискост појединих балканских држава са Руском Федерацијом. Још веће интересовање Британаца за Балкан може да буде због великог присуства Немачке у овом региону. Познато је, наиме, да постоји велико ривалство у политици Лондона и Берлина. Током претходних сто година Велика Британија је радила на успоравању или блокирању Немачке на Балкану која је постала глобална сила. Велика Британија тешко прихвата Немачку као “лидера“ ЕУ.

Објављени јавни конкурс треба да понуди одговор на питање шта Велика Британија може да уради како би помогла у борби против корупције и организованог криминала у региону, као и који су кључни економски изазови на Бакану и да ли Велика Британија ту може да има конструктивну улогу. Такође, Одбор наводи да у расправи треба да се размотре развој геополитичке ситуације у региону, као и изазови и последице по Велику Британију и какав треба да буде одговор британске владе.

Одбор ће извештај са препорукама доставити горњем дому парламента у децембру. Велика Британија ће покушати да тражи партнерство са САД, Израелом  око Балкана, али и са Турском у намери да званичну Анкару дистанцира од Русије. Треба  рачунати да ће Велика Британија имати значајан утицај на даље кораке које ће чинити Албанија, Македонија, БиХ, а опрезне дипломатске кораке у сарадњи са Лондоном би требао да прави и званични Београд.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: