ГЕОПОЛИТИКА: ЕВРОПА ЖРТВА ХЛАДНОГ РАТА

FOTO Evropa zrtva hladnog rataОчигледно је да је руски, али и српски политички естаблишмент имао погрешну процену у вези са доласком на власт Трампове администрације. Хладни рат је кренуо са украјинском кризом, настивио се са кризом у Сирији и Ираку, а све се више компликује и на Балкану.

САД својим санкцијама према Русији показују отворено непријатељство, што представља својеврсни преседан у односима две државе у последњих 30-так година. Руски премијер Дмитриј Медведев рекао је да су САД увођењем нових санкција објавиле “трговински рат“ Русији. „Нада да ће се поправити наши односи с новом америчком администрацијом је мртва“, констатује Медведев, набрајајући последице новог америчког закона о санкцијама усмерених ка Русији. Конгрес је одузео део извршне власти председнику Трампу и послао недвосмислену поруку свету да из Беле куће још увек влада тзв. “дубока држава“, коју су и до сада беспоговорно слушале администрације Клинтона и Обаме, али и Џорџа Буша млађег, када је реч о Русији.

Око 40 држава света учествује на различите начине у економским санкцијама против Русије. Поред Украјине, Норвешке, Канаде, Јапана и Швајцарске под притиском ЕУ придружиле су им се и кандидати за ступање у ЕУ, као што су Албанија и Црна Гора, док је Србија то одбила. Против Русије нису увели санкције ни важне економске силе као што су Кина, Индија, Бразил, Турска, Египат, Израел, Јужна Африка и Јужна Кореја.

Подаци с краја 2016. године показују да је ЕУ претрпела штету од санкција према Русији, која прелази 18 милијарди евра и да је цена била гашење више од 400 хиљада радних места. Међусобно уведене санкције између ЕУ и Русије ремете општи политички и економски поредак у Европи и свету. Председник Путин наводи да УН сматрају да је Русија због санкција изгубила од 50 до 52 милијарде долара, док су они који су увели санкције изгубили 100 милијарди.

Постоје велике разлике у проценама обостраних штета од санкција. Руски премијер Медведев је рекао да су санкције у целини бесмислене и додао да је Русија научила претходних година да развија своју економију у условима „готово затворених финансијских тржишта, страха од страних кредитора и инвеститора да улажу у Русију под претњом санкција против трећих страна и земаља“.

Волстрит џорнал прогнозира да би се под притиском међусобних санкција и кризе поверења САД и Русије као и ЕУ, могла догодити нова криза у Европи и на Балкану. „Овде је реч о ширењу политичке пропаганде на штету Балкана, а кривац би била Русија и њени савезници, пре свега Турска“, наводи се у анализи овог листа. Постоји бојазан да би Русија и Турска могле да охрабре своје заступнике на Балкану – Србију и Албанију, да им помогну у прекрајању регионалних граница. Лист наводи да се Русија и Турска сматрају „кључним актерима“ у том делу Европе и „главним узроцима потенцијалних криза“. Шпекулације овог угледног листа иду у правцу политичке фантастике све до прогноза да би српска влада могла, уз руску подршку, да „анектира делове Босне насељене Србима“, а да би Турска могла да помогне Албанији да „анектира Косово на исти начин на који би Србија то могла да уради у Босни“.

Обе ове опције нису реалне ни по једној основи, али је потребно медијски и политички спиновати  како би се Русија и Турска оптужиле да прекрајају Балкан, уз помоћ својих штићеника као “извођача радова“. Истина је да поједини политички кругови у САД и на Западу медијски  форсирају причу о “Великој Албанији“. Лист износи контрадикторну оцену у односу на дате   прогнозе и напомиње да би „свака балканска земља радије била део ЕУ, него савезница Русије или Турске“. Како расту тензије између САД и Руске Федерације, све је угроженија ЕУ, а Балкан  изложен запаљивом реториком опасном по подељени и осиромашени Балкан.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: