ИЗ НАШИХ ЖИВОТА: ЈА, БМВ И БОГ

FOTO Ja, BMW i BogОднос који човек има према свевишњем представља интимни узвишени чин без обзира на то да ли познаје молитвено правило или се моли “из душе“, онако како осећа. У таквим психичким стањима човек се обично труди да невољу превазиђе на тај начин што ће “у крлетки свога срца“ затражити помоћ од Творца. Тако то раде верници, не зато што су тако научени или што је то пристојно, већ зато што би сваки други начин био у сфери вулгарног егзибиционизма. Тек када се нађу “у шкрипцу“ неки од нас се сете Бога. Рекли бисмо ништа чудно. Позната је изрека да “без невоље нема богомоље“.

У поремећеном систему вредности, где су на цени разноразни фетиши, где се телесност верификује екстра-селфијем, набуџеним аутомобилом и набреклим новчаником, многи забораве на  духовну поуку да када дарујеш “нека ти левица не зна ша је дала десница“. Многи молитву доживљавају као инстант интервенцију, као неку врсту допуне логистичкој припреми која је обично одрађена подмићивањем или “преко везе“. Таквима није потребан пост, исповест и причест.

Најновији БМВ се зауставио насред једне престоничке раскрснице. Необазирући се на друге учеснике у саобраћају, возач је изашао из аутомобила, окренуо се према цркви чији се торањ у даљини назирао и три пута прекрстио. Затим је “сео за волан“ и упутио се према оближњем болничком паркингу. Нема сумње да му се неко драг у болничкој постељи борио за живот.

Никада нећемо сазнати да ли је својом театралном молитвом добио оно што је желео, али оно што је сигурно постигао јесте запрепашћење случајних пролазника који су се осенили крсним знаком. Чудни су путеви Господњи, каже наш народ.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: