ДРУШТВЕНИ ДИЈАЛОГ О КОСОВУ: ЈОШ НИЈЕ ДОШЛО ВРЕМЕ ЗА ВЕЛИКЕ ОДЛУКЕ

NA FOTKI Džerald GalučiПредседник Србије Александар Вучић покренуо је изузетно значајан друштвени дијалог у вези са решавањем питања Косова и Метохије. Нужно је да се крене од општих заједничких интереса и циљева, да се сагледају разлике у тумачењима и да се јавна дебата третира као вид одговорне  политике. С тим у вези, добре савете за државно руководство даје некадашњи представник УН за север Косова бивши амерички дипломата Џералд Галучи, који сматра да ће разговор бити кориснији што је обим оних који у њему учествују већи.

“Што је шири обим различитих мишљења, шире су опције. Што је ужи спектар саговорника, то је дијалог мање користан. Све у свему, најбоље би било почети разговоре с онима спремнима да прихвате евентуално признање, и постепено градити положај како ситуација сазрева“, каже Гарлучи.

Политичка јавност и државни врх треба да сагледају ко из политичке и јавне сфере сматра да треба признати Косово под различитим условима, а ко је против те опције. Тако се ствара општа слика  односа јавне политике према Косову. Јасно је да Србија, односно Београд и Приштина ни на основу Резолуције 1244 СБ УН која иде у корист Србији, нити Бриселског споразума, који је  прагматичнији за Приштину, за сада не могу да створе опције које воде ка компромису и решењима. Јасно је да оне силе које су биле за доношење Резолуције 1244 СБ УН и Бриселског споразума имају  велику оговорност за стање на Балкану.

Зато дипломата Гарлучи каже: “ЕУ и Сједињене Америчке Државе имају друге, веће проблеме. ЕУ ће у неком тренутку условити српско чланство признањем Косова, али није реално да ће се то догодити у скорије време. Ни Брисел, ни Вашингтон неће уложити велике напоре у решавање овог питања“.

Дакле, не треба водити исхитрену политику, скраћивати време за унутрашњи дијалог, а још мање не треба брзати са доношењем коначних решења без договора да се о Косову организује нова  Међународна конференција. Основни проблем је што су западне силе признале назависност Косова. Истовремено, Косово је протекторат под јаким утицајем НАТО, САД и још увек важеће Резолуције 1244 СБ УН. Дакле, САД, ЕУ, Русија и чланице СБ УН су одговорне за регионални мир и дужне су да трагају за трајним решењем питања Косова.

Да се сада вратимо на став Џералда Гарлучија, који сматра да није нужно журити, нити водити   нервозну политику која би погоршала стање на Балкану. “Ни Србија нема разлога да жури. Једина страна која жели брз приступ је Приштина. Што Србија буде дуже чекала – то ће већи притисак извршити на ЕУ и САД да се фокусирају на збрку којој су дозволили да се учаури на албанској страни. То повећава шансе Београда, али сматрам недовољно да избегне признање – осим ако се на Косову не догоди комплетни колапс или грађански рат – али довољно да добије бољу понуду“, каже Карлучи.

Дакле, Србија треба да ојача своју међународну позицију, да води равнотежну државну и  националну политику, да прати односе међу моћним државама ЕУ и односима САД и Русије и НАТО и Русије. Србија не треба да показује исхитреност у својим потезима, ни због интереса САД у Европи и посебно на Балкану, нити због напетости у односима Запад-Исток. Очигледно је да сада није време за велике одлуке и поделе. Стање у Европи је веома трусно, а односи Запад-Исток никада лошији.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: