ГЕОПОЛИТИКА: ВЕЛИКА ШАХОВСКА ПАРТИЈА САД И РУСИЈЕ НА БАЛКАНУ

FOTO Velika šahovska partija SAD i RusijeИако је Србија на безбедносном курсу “неутралности“ у складу са својим Уставом, ниво сарадње са САД и НАТО је на високом нивоу. Истовремено, анкете јавног мнења показују да грађани Србије нису за улазак Србије у НАТО.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је врховног команданта оружаних снага НАТО у Европи Куртиса Скапаротија и изразио задовољство добром сарадњом са тим војним савезом, која се развија уз поштовање војне неутралности Србије. Војна неутралност није препрека да се у склопу “Партнерства за мир“ остварују заједничке војне вежбе.

Реалност је да Србија одржава војно-техничку сарадњу са САД преко Националне гарде Охаја и НАТО. Подаци говоре да су у протеклих пет година одржане чак 44 вежбе са САД, а са Руском Федерацијом само шест. У оквиру сарадње “Партнерство за мир“, Србија је учествовала у укупно 23 вежбе. Све вежбе одржане су на територијама чланица НАТО, а за 2018. годину планирано је да прва таква вежба буде уприличена на територији Србије. Од 2014. године из земаља чланица НАТО, Србија је добила укупно 12 милиона евра помоћи, а последња донација из Русије била је 2014. године и износила је 52 хиљаде евра.

Са друге стране, Србија у оквиру војно-техничих програма сарадње са Руском Федерацијом очекује набавку борбених авиона, а медији пишу о евентуланој  набавци и познатог руског ракетног система С-300. Србија размењује и значајне безбедносне информације и са Русијом и НАТО, односно САД, па се због тога налази у тзв. “геостратешком сендвичу“ интереса моћних држава и њихових интереса и стратегија.

НАТО политику у Србији заступа значајан број опозиционих партија, а преко Атлантског савета шири се кампања за НАТО. Стратегију политичког и војног утицаја САД и НАТО шири и Трилатерална комисија за Србију и лобистички организација “Ист вест бриџ“, а сада ће своју београдску канцеларију добити и Институт Ист Вест, који предводи бивши амбасадор САД у Србији Камерон Мантер.

Србија има са САД и НАТО дипломатске уговоре око трансфера војне опреме и људства кроз Србију. Реалполитички посматрано, званичном Београду је јасно да су НАТО и САД гаранти стабилности Косова и опстанка Срба у јужној покрајини. Због тога се одржава нешто теснија сарадња са САД и НАТО, него са њиховим источним супарницима.

Истини за вољу, НАТО је направио безбедносни прстен око Србије и на војностратешком плану видно смањио утицај Русије на Балкану. Дакле, САД и НАТО са једне стране и Руска Федерација са друге стране, на Балкану воде игру интереса где се, по правилу, велики договарају или конфронтирају, а мале државе користе се као “глинени  голубови“ или пијуни у великој шаховској партији.

 

Пише: Томислав Кресовић  

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: