ГЕОПОЛИТИКА: ПРОЈЕКТОВАНО КОМАДАЊЕ СРБИЈЕ

FOTO Projektovano komadanje SrbijeЗападни планери пројектују да Косово буде “окидач“ за грађанске сукобе у Србији. Актуелна “нова реалност“ у вези са Косовом би требала на различите начине, по добро познатом “домино ефекту“, да активира шире незадовољство у Србији са подељеним ставовима грађана.

На тај начин би могао да се отвори сукоб и поларизација мишљења која би створила основу за ширу политичку и националну кризу. Запад, пре свега, САД желе да једним потезом омекша званични Београд у вези са Косовом, да се припреми терен за неутралисање Русије из Србије, и да се Србија дистанцира од Републике Српске која ће бити под све већим притиском, са наметнутим корупционашким аферама, од стране ЕУ, НАТО и САД са циљем свргавања актуелне власти у Бањалуци.

Са друге стране, властима у Србији се обећавају инвестиције и шири продор капитала, али и   везивање Србије не само за ЕУ, већ и за НАТО преко америчке националне гарде из Охаја. За ову операцију САД имају своје савезнике у некадашњем председнику Србије и ДС Борису Тадићу који је сада “политички спавач“ и има своје људе у Вучићевој власти. Председник Србије Александар Вучић се сада налази пред великим искушењима да отварањем унутрашњег дијалога око Косова припреми терен за промену Устава Србије. Уместо било каквог дијалога, сада је Косово само  аргумент за окретање Србије ка САД  и НАТО, јер оне и држе безбедност и власт на Косову.

Руски експерт за Балкан, историчарка и инострана чланица САНУ Јелена Гускова сматра да је позив за унутрашњи дијалог о Косову “дошао доста касно“ и предвиђа да Србија никада неће бити примљена у Европску унију (ЕУ), али да је потребна у НАТО савезу. У интервјуу датом за Први програм Радио Београда, који има и државну тежину, Гускова каже: “И зашто уопште референдум није био постављен као питање, и сада и раније? Пажљиво сам гледала тај текст Александра Вучића, вашег председника, и читала између редова“.

По Гусковој, председник Србије прави терен за промену Устава, а да то не буде његова већ одлука грађана и просвећеног дела јавности. Иако Вучић само жели да буде реалан, Гусковој то личи на припрему јавности за избацивање Косова и Метохије из уставне преамбуле и пребацивање историјске одговорности за предају Косова на јавност Србије, друштвене и политичке организације и странке.

Гускова  образлаже да власт која је дошла после Тадића имала је шансу првог дана да каже: “Извините, претходна власт нешто је урадила са Косовом што није наша жеља, није наш план, ми ћемо стати и нећемо разговарати о независности Косова и Метохије и нећемо водити било какве преговоре“. Уместо тога уследио је Бриселски споразум и технологија притисака и на Дачићеву и на Вучићеву владу.

Сада се Србија налази пред интензивираном интернационализацијом косовског питања зачињеном притисцима и са Запада и са Истока. Запад, пре свега, САД, ЕУ и НАТО траже политичку  реалност од Србије и удаљавање од Русије, а Русија жели да штити своје интересе на Балкану у Србији и Републици Српској. То су тачке које могу изазвати нестабилност Србије, унутрашње потресе, грађанске сукобе и можда директну конфронтацију САД, НАТО и Русије на Балкану. Косово  је “окидач“ за Македонију, али и за етничке конфликте у Србији. Не треба сметнути с ума да ће при оваквој политичкој клими пре или касније претензије на територију покренути Мађари у Војводини, Албанаци на југу Србије и Бошњаци у Рашкој области.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: