ДРУШТВЕНИ ДИЈАЛОГ: СУНЦЕ НАШЕГ НЕБА ОТОПИЋЕ ЗАМРЗНУТИ КОНФЛИКТ

FOTO Sunce našeg neba otopiće zamrznuti konflikt.jpgОд финалне отимачине Косова и Метохије 1999. године, па све до данас, импресиван је број написа и видео прилога које су објавили домаћи медији на ову тему. Километри “шлајфни“ политичких анализа, информативних прилога о разним састанцима, самитима, зборовима и округлим столовима, у закључку намећу поруке: “Не дамо Косово“, “Замрзнути конфликт је привремено решење“ и “Косово је изгубљено“. Тушта и тма егзалтираног оптимизма, инфериорности и песимизма до патоса, загађивала је и још увек на махове загађује медијски простор.

Баш када се могло помислити да су грађани послали равнодушни према овој теми, јер се не назире решење, председник Србије Александар Вучић покренуо је друштвени или “унутрашњи“ дијалог о решавању питања Косова и на неки начин актуелизовао ову тему. Лајтмотив за ову врсту дијалога председник Вучић проналази у неумитном протоку времена. Као да нам се негде жури, председник нам поручује да је “време да као народ престанемо као ној да забијамо главу у песак, да покушамо да будемо реални, да не допустимо себи да изгубимо или некоме предамо оно што имамо, али и да не чекамо да ће нам у руке доћи и оно што смо одавно изгубили“.

Нема сумње да ће се у овај дијалог укључити Српска православна црква, Српска академија наука и уметности, опозициони прваци, независни интелектуалци, политички аналитичари и многобројне јавне личности. Одјеке тог дијалога већ чујемо у ставу патријарха српског Иринеја да “оно што је отето – то се и врати, а оно што је поклоњено – заувек је изгубљено“. И када би занемарили мишљења свих оних који су становишта да се Косово једино може вратити у окриље мајке Србије “огњем и мачем“ и дамо примат онима који сматрају да су преговори, уз посредовање међународне заједнице најбоље решење, остао би нам горак укус да смо увучени у својеврсни аутистични колоплет.

За свађу, али и за преговоре је увек потребно најмање двоје. Невоља је у томе што у случају Косова и Метохије Србија нема с ким да преговара. Истини за вољу, никада није ни имала. Зато се сада увлачи у дијалог сама са собом. У прилог овој тези иде иступ Азема Власија, некадашњег превејаног Титовог апаратчика, а сада саветника косовског председника Хашима Тачија, који у интервјуу за дневник “Данас“ каже да је: “Позиција косовске стране јасна – Косово је независна и суверена држава“, и додаје: “За нас је државно-правни статус Косова решен и о томе нећемо ни са ким разговарати, а то од нас не тражи ни једна од важних западних држава које су признале Косово. При таквом стању ствари, сада је Србија на потезу да се са том реалношћу суочи и њој прилагоди“.

Албанска страна сада очекује од Србије да Косово избаци из свог Устава, да престане да агитује по свету против признања Косова и његовог чланства у међународним организацијама. При свему томе Власи одбацује сваку могућност давања било каквих ингеренција Заједници српских општина, а српске посланике у тзв. “Косовском парламенту“ доживљава као непријатеље који спроводе политику званичног Београда, а не српског живља на Косову.

Дакле, по мишљењу албанске стране “историјски споразум“  треба да буде реализован под геслом “договорићемо се да буде онако како ми то хоћемо“.  По њима, стрпска страна треба да се помири са чињеницом да је Косово трајно изгубљено и да се “точак историје“ ни за секунд неће вратити уназад. Постоје елементи добре воље да дође до размене Прешевске долине за Лепосавић и околину, али и то је “на дугом штапу“.

Уколико председник Србије од свог народа очекује да буде реалан, отворен и у будућност загледан, онда би надаље требао да одуговлачи са доношењем било каквих одлука које се односе на Косово и Метохију. Геополитички посматрано снага оних сила које су нам одузеле Косово је све мања, док је снага Русије и Кине све већа. Нова слика мултиполарног света треба да нам улије наду да има изгледа да повратимо изгубљено, а Сунце нашег неба да отопи “замрзнути конфликт“ када за то дође време.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: