ПОЛИТИЧКИ ПЕРИСКОП: ТЕШКИ ДАНИ ЗА ОПОЗИЦИЈУ У СРБИЈИ

Opozicija u Beogradu održala protest: Razlog zbog čega smo svi ovde danas jeste da odbranimo glas svakog građaninaПосле председничких избора опозиција у Србији проживљава тежак период. Основни разлог за такво стање је традиционална неслога, али и реална моћ владајуће коалиције окупљене око СНС и политичког ауторитета актуелног председника Србије Александра Вучића.

Поред тога, ЕУ и САД  за сада имају поверење у политику првог човека СНС-а, јер је западна политика увек играла на јаке политичке личности и ауторитете, способне да контролишу   политичке, безбедносне и економске токове. Владајућа коалиција ужива поверење у Бриселу, Берлину и Вашингтону, а добро се котира и код ММФ-а. Уз недостатак алтернативних програма, то је још једна препрека опозицији да буде подржана и форсирана од иностраих мецена.

По природи свог деловања Запад ће дати одређену подршку појединим опозиционим партијама и личностима. Познато је да у неразвијеним и нестабилним регионима и државама, англосаксонске силе увек играју на два или три фронта. Власт завређује њихову подршку докле год је кооперативна, а са друге стране се налази прозападно расположена опозиција потпомогнута невладиним организацијама као видом “меке моћи“.

Источна  политичка опција, пре свега руска и кинеска траже подршку за свој утицај. Оне су за сада ближе владајућој опцији, него опозиционој. Тренутна ситуација показује да је опозиција у  Србији разједињена, финансијски ослабљена и слабо покривена мрежама утицаја на локалу. Највећи део опозиције у Србији је прозападно оријентисан, уз велике симпатије према НАТО. Мањи део је близак Русији.

Таква “опозициона лепеза“ тешко може бити конкурентна политичкој опцији СНС, коју предводи актуелни председник Србије Александар Вучић. Садашња власт може губити утицај у бирачком  телу и народу на социјално-економском плану, непожељним токовима и правцима државне политике у вези са Косовом, као и због корупције и штетних појава злоупотребе власти на локалу. Опозиција сада нема ни персоналну, нити озбиљну политичку алтернативу и економске програме који би могли  у периоду од годину дана нешто озбиљније да ураде, како на локалу, тако и у вођењу државне политике.

 

Пише: Томислав Кресовић 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: