ПАРТИЈСКА ХИГИЈЕНА: МЕТЛА ЗА ЛОКАЛНЕ МОЋНИКЕ

FOTO Metla za lokalne moćnikeСрпска напредна странка (СНС) држи власт у највећем делу општина у Србији, као и на руководећим  местима јавних предузећа. Искуство претходих власти, пре свега Демократскe странкe (ДС) показују да je унутрашњa бирократизација странке на власти, партократија и корупција довела до неславног пада с власти Бориса Тадића, али и више од тога, угрозила је функционисање институција, локалне власти и опште државне интересе.

Познато је да синдром великих и водећих партија доводи и до злоупотреба у вршењу власти. Претходне власти, пре свега, ДСС и ДС су се на локалном нивоу и у руковођењу јавним предузећима позивале на партијске и државне ауторитете, попут, Коштунице и Тадића. Тако је јачала партијска корупција, што их је и одвело у опозицију.

Председник Србије Александар Вучић је свестан да је владајућа странка на чијем је челу преузела велики политички  терет, али и ризик власти. Нема сумње да поједини локални моћници и “политички феудалци“ угрожавају не само функционисање СНС, већ и сам ауторитет председника Вучића. Управо због тога је Вучић одлучан да се реши “мангупа из својих редова“ и због тога је упозорио функционере, одборнике и директоре локалних јавних предузећа да од њих очекује да буду сервис грађана, а не да користе своје позиције за личне потребе.

Председник Вучић је јасно поручио да ће бити смена, али и унапређења политичког естаблишмента СНС. Досадашње анализе указују да у низу градова Србије где је победила СНС има проблема у функционисању локалне власти која доводи до блокаде рада јавних институција, због чега највише трпе грађани. Поред тога, локалне власти су одговорне за праћење грађанског незaдовољства којe се манифестује штрајковима у компанијама по Србији и неефикасним јавним и комуналним предузећима. Одговорне су и за стварање великих дугова, али и за своје пасивно понашање.

Политичка одговорност произлази из односа поверења између носиоца власти. О њој обично говоримо када дође до престанка тог односа. Будући да сврсисходност није у домену правне регулативе, њен изостанак се кажњава губитком функције или опозивом.

Локани моћници се обично уљуљкају у својим фотељама када стекну лажно уверење да ће јак партијски вођа преузети сав терет политичке одговорности. Вођа је на неки начин предодређен да се одупре притиску околине. У пракси се често догоди сасвим супротно. Вође често одлуче да се ослободе једног дела тог притиска. Прозвани функционери су се прерачунали када су мислили да је вођин шињел довољно велик да испод њега сакрију сва своја непочинства.

Партија која је на власти не сме себи да дозволи да дође до смањења политичког утицаја, посебно у великим градовивма, попут, Београда, Ниша, Крагујевца и Новог Сада. СНС треба да оправда своју власт на локалу, а посебно у Београду где се очекује велика борба између СНС и опозиције. Градски избори у српској престоници увек су били тест-проба за партије на власти како ће проћи и на парламентарним изборима.

Дошло је време за наплату претеране политичке неодговорности. Зато Вучић жели да избегне грешку својих претходника који су због партијских мешетара на нижим нивоима изгубили власт. Избећи грешку није једино што је важно. Оно што је најважније, јесте намера да се одржи поверење у ефикасност и веродостојност власти, у њену легитимност коју је заслужила на изборима и која је на сталној провери.

 

Пише: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић   

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: