УНУТРАШЊИ ДИЈАЛОГ: ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ПРОТИВ НОВЕ КОСОВСКЕ РЕАЛНОСТИ

FOTO Patrijarh Irinej protiv nove kosovske realnostiПредседник Србије Александар Вучић позива на “унутрашњи дијалог“ како би се дошло до јединствене и синхронизоване државне и национале политике у вези са Косовом. По важећем Уставу, Косово и Метохија су део Србије, и ту позицију штити Резолуција 1244 СБУН.

Са друге стране политика САД и већине држава ЕУ преко мисије ЕУЛЕКС је признала државност Косова 2008. године. Бриселски спорзум и пут Србије ка ЕУ и поглавље 35 траже од Србије пуну нормализацију односа Београда и Приштине. Нормализација односа може да се третира и као нова реалност, односно избор политичке опције признања Косова. Овај процес се не може постићи без   промене Устава Србије и референдума грађана. Председник Србије и владајућа већина могу да делују искључиво у уставном контексту, а не у политичкој реалности која је наметнута од стране моћних држава према Србији.

Кључни фактор унутрашњег дијалога око Косова је пре свега СПЦ која је одговорна за будућност православља у јужној српској покрајини. СПЦ не може да се одрекне Косова на начин да се прихвати нова реалност. Када би СПЦ  прихватила ту реалност, односно државност Косова, пресекла би сама своју духовну вертикалу и ишчупала би Косово из светосавке традиције.

Када би СПЦ прихватила независност била би не само одговрна за растакање православља, већ и  деградирање Србије и српског народа. Тај поступак би огорчио вернике, створило би се народно неповерење. Управо због тога Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да Косово не сме да се отуђи, ни поклони.

Патријарх Иринеј каже за државну РТС: „Апелујемо на наше државнике да не смеју никада да дају своју сагласност на отуђење КиМ, јер оно што се силом узме, то се и врати, оно што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити“.

СПЦ има велику одговорност за срски  народ и труди се да буде изнад сваке политике и “нове реалности“. Управо због заштите хришћанства у Европи ни Ватикан није, бар за сада, признао Косово као државу, па није рационално да то ради СПЦ или да то буде смер у којем треба да иде државна политика. Ако пут Србије ка ЕУ искључиво зависи од признања Косова и поглавља 35, то нам онда говори да је Србија уцењена и да можда никада неће ни бити у ЕУ, као што није ни Турска због своје исламске већине.

Дијалог у вези са Косовом је потреба која треба да генерише саборност, да на врху моралног стабла буде СПЦ,  а испод ње су политичари. Србија треба да учи од Руске, Грчке и других православних и хришћанских држава где је место већинске цркве у креирању националних интереса и политике.

Државана политика која не уважи став цркве чији верници представљају већину становништва је у озбиљном проблему. То Србији није потребно. Не треба заборавити да Римокатоличка црква у Хрватској штити општенационалне интересе, тако да државни врх са великом пажњом уважава и прихвата препоруке и ставове Ватикана.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: