ИЗ НАШЕГ УГЛА: ЗАШТО ЈЕ ВИКТОР ОРБАН ПРОТИВ СОРОША?

Zašto je Orban protiv SorošaЏорџ Сорош, амерички филантроп мађарског порекла и финансијер демократа Клинтона и Обаме, као и тврде неолибералне политике зарадио је велики новац преко својих фондација, универзитета и невладиних организација по Источној Европи, али и преко банкaрских “хеџ фондова“. Сорошове паре и профити уграђене су и грчку кризу, али и у неконтролисане миграције ка Европи.

Сорош је био један од играча из сенке у току растакања СССР-а и приватизација у време владавине Бориса Јељцина, а видну улогу је имао и у кризи на просторима бивше Југославије и  рушењу Милошевићеве власти. Од средине деведсетих година прошлог века Сорош је поставио  мреже својих интереса у политичким партијама у Србији, уз помоћ којих је после 2000. године имао велики утицај на образовање, здравство и науку.

Слично је и у другим државама на Балкану. Последице Сорошове политике осетиле су државе и у Средњој,  посебно Источној Европи. Преко Мађарске ширио је свој утицај на Балкан и Русију, уз велике зараде и уништавање националних економија. Овај белосветски шпекулант зарадио је знатна средства у својим филантропским играма.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да Европа мора да се реши милијардера Сороша, јер је “уништио животе милиона Европљана својим финансијским шпекулацијама“. Будући да је још 2012. године проповедао слом евра и евро-зоне, Сорош је “отворени непријатељ евра“. На свом интернет порталу више пута је писао да је најгори сценарио садашње кризе у евро-зони распад монетарног блока, а потом и целе ЕУ, уз истовремени крах глобалне привреде и, вероватно, појаве нове немачке империје.

Сорошев модел распада ЕУ и евро-зоне из 2012. године имао је три сценарија распада. Први сценарио је контролисани распад тј. одустајање од евра без већих губитака. Други је хаотичан распад – поништење Шенгенског споразума, пад јединственог тржишта и распад целе ЕУ, а трећи је стварање немачке империје, односно трансформација Европе са центром у Берлину.

Мађарски премијер Виктор Орбан је изјавио да је ЕУ под великим утицајем Сорошове стратегије, посебно европских бирократа и банкара који су на различите начине умешани  у “трговину“ са мигрантима из Ирака, Либије, Сирије и исламских држава у Европу и ЕУ. По Орбану, Џорџ Сорош жели „нову, мешану и исламизовану Европу“.

Сорошов план је обухватао довођење милион миграната којима следи 15 хиљада евра по особи. Отвореним противљењем Сорошовим махинацијама, Орбан жели да штити Мађарску, али и хришћанску цивилизацију од програмираног  насељавања муслимана у Европи. Неки оптужују Орбана за исламофобију, други за антисемитизам, а има и оних који говоре како штити католичку Европу од Ислама.

Балкан је предворје мигрантског таласа, а први удари на ЕУ су Грчка, Бугарска, Мађарска и Хрватска. Орбан у Сорошу види закулисног играча који подмукло ради на слабљењу Европе и евра, потајно се радујући најезди муслимана. Управо због тога је Орбан оправдано против Сорошових активности у Европи.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: